در دنیای پویای بازاریابی که رقابت بالایی میان کسبوکارها شکل گرفته است، شناخت دقیق مخاطبان و درک نیازها و خواستههای آنها اهمیت بالایی دارد؛ اما چگونه میتوانید به درک عمیق و همه جانبهای از مخاطبان برسید؟ این جاست که مفهومی به اسم «پرسونا» شکل میگیرد. حالا سوال این است که پرسونا چیست و چطور میتواند به شما کمک کند؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال این مقاله از پرمون را دنبال کنید. در این مقاله اول به تعریف کلی Persona و انواع آن خواهیم پرداخت. در گام بعد هم مراحل کلی طراحی پرسونای مشتری را به شما میگوییم.
تعریف پرسونا چیست؟
پرسونا (Persona) که در فارسی به آن «شخصیت» یا «نقش» هم میگویند، به یک شخصیت فرضی گفته میشود که براساس تحقیقات بازاریابی و دادههای مربوط به مشتریان، برای نمایش ویژگیها، رفتارها، نیازها و انگیزههای یک گروه خاص از مخاطبان هدف ایجاد میشود.
به عبارت دیگر Persona مدلهایی از مشتریان واقعی شما هستند که کمک میکنند نیازها، خواستهها و چالشهای آنها را به طور عمیقتر درک کنید.
پس به طور خلاصه Persona، شخصیتی است که همه خصوصیات، رفتارها، نیازها و انگیزههای گروه خاصی از مخاطبانتان را به تصویر میکشد.
برای آشنایی بیشتر با این مفهوم به مثال زیر توجه کنید.
فرض کنید شما یک فروشگاه اینترنتی پوشاک ورزشی دارید. با خلق Persona میتوانید مشتریان خود را به دستههای مختلفی مانند «ورزشکار حرفهای»، «متخصصتناسب اندام» و «علاقهمند به مد ورزشی» تقسیمبندی کنید. برای هر کدام از این پرسوناها میتوانید اطلاعات دقیقی مثل سن، جنسیت، شغل، علایق، سبک زندگی، چالشها و… را مشخص کنید.
برای این مثال، میتوانید پرسوناهای زیر را در نظر بگیرید:
- پرسونای اول: فاطمه، 27 ساله، مجرد با درآمد متوسط. او دنبال لباسهای ورزشی مقرونبهصرفه است که در عین حال شیک و زیبا هم باشند. فاطمه از طریق جستجو در گوگل دنبال محصولات موردنظر خود میگردد و به نظرات کاربران در فروشگاههای آنلاین اهمیت زیادی میدهد.
- پرسونای دوم: سامان، 35 ساله، مجرد، مربی بدنسازی با درآمد بالا. او به دلیل مشغله زیاد فرصتی برای گشتوگذار در فروشگاههای حضوری را ندارد. او ترجیح میدهد لباسهای ورزشی خود را به صورت آنلاین خریداری کند. سامان دنبال خرید لباسهای باکیفت و برند از سایتهای ورزشی معتبر است.
آشنایی با انواع پرسونا
در بخش قبلی به طور مختصر به مفهوم پرسونا اشاره کردیم و به سوال Persona چیست پاسخ دادیم. در این بخش به بررسی انواع مختلف پرسونا میپردازیم. پرسوناها را میتوان بر اساس دو معیار اصلی دستهبندی کرد: هدف و نوع مخاطب.
نگاهی به انواع Persona براساس هدف
- پرسونای هدفمند(Goal-Directed Personas) : این نوع Persona روی اهداف و انگیزههای خاص افراد تمرکز دارد. برای مثال پرسونایی که برای یک وبسایت آموزشی طراحی شده است، ممکن است روی دانشآموزی تمرکز کند که دنبال یادگیری مهارت جدیدی باشد.
- پرسونای نقشمحور :(Role-Based Persona) این نوع Persona روی نقشها و مسئولیتهای افراد در یک سازمان تمرکز دارد. برای مثال پرسونایی که برای یک نرمافزار مدیریت پروژه طراحی شده است، ممکن است روی مدیران پروژه که دنبال ابزار مدیریت وظایف و تیم خود هستند، تمرکز کند.
- پرسونای عمیق و درگیر کننده :(Engaging Personas) این نوع Persona روی داستانها، احساسات و انگیزههای عمیقتر افراد تمرکز دارد.
نگاهی به انواع پرسونا براساس نوع مخاطب
- پرسونای مشتری (Customer Persona): روی مشتریان فعلی و بالقوه تمرکز دارد.
- پرسونای خریدار (Buyer Persona): روی افرادی که در حال حاضر از شما خرید میکنند، تمرکز دارد.
- پرسونای مصرف کننده (Consumer Persona): این نوع Persona شبیه Persona مشتری است، اما روی رفتارها، انگیزهها و نیازهای مصرفکنندگان نهایی یک محصول یا خدمات خاص تمرکز دارد.
- پرسونای مخاطب (Audience Persona): روی مخاطبان محتوای کسبوکار مثل خوانندگان وبلاگ یا دنبالکنندگان شبکههای اجتماعی تمرکز دارند.
- پرسونای کاربر (User Persona): روی کاربرانی که از سایت، اپلیکیشن یا محصول شما استفاده میکنند، تمرکز دارند.
در این قسمت به طور خلاصه به انواع Persona اشاره کردیم. میان انواع مختلف پرسونا، پرسونای مشتری و پرسونای مخاطب اهمیت ویژهای دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
پرسونای مشتری چیست؟
همانطور که گفتیم، پرسونای مشتری روی مشتریان فعلی و بالقوه تمرکز دارد. برای درک بهتر این مفهوم، به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شما صاحب یک فروشگاه اینترنتی پوشاک زنانه هستید. میدانید که مشتریان شما خانمها هستند، اما این اطلاعات کافی نیست.
برای درک عمیقتر مشتریان کسبوکارتان باید پرسوناهای مختلفی از آنها بسازید. Persona مشتری به شما کمک میکند مشتریان خود را به دستههای مختلف تقسیمبندی کنید و برای هر دسته، یک شخصیت فرضی با ویژگیهای خاص بسازید.
برای مثال:
- خانمهای جوان شاغل: این گروه از مشتریان دنبال لباسهای شیک و در عین حال راحت برای محل کار هستند. قیمت و کیفیت برایشان مهم است و از خرید آنلاین استقبال میکنند.
- نوجوانان: این دسته از مخاطبان دنبال لباسهای مد روز و مطابق با ترندها هستند. قیمت پوشاک چندان برایشان مهم نیست و معمولا از طریق شبکههای اجتماعی دنبال لباسهای موردعلاقه خود میگردند.
- خانمهای میانسال: این جامعه از خانمها دنبال لباسهای باکیفیت و بادوام هستند که برای موقعیتهای مختلف مناسب باشد. این افراد معمولا به خرید حضوری را به خرید آنلاین ترجیح میدهند.
با خلق پرسونا برای هر دسته از مشتریان میتوانید:
- نیازها و خواستههای آنها را به طور دقیق درک کنید.
- محصولات و خدمات خود را به شکلی طراحی و ارائه کنید که برای آنها جذاب باشد.
- پیامهای بازاریابی خود را به طور موثرتر به آنها برسانید.
- تجربهای منحصربهفرد و متناسب با نیاز هر مشتری ایجاد کنید.
برای مثال گروه اول یعنی خانمهای جوان شاغل را در نظر بگیرید. این گروه یک شخصیت فرضی به اسم زهرا با ویژگیهای زیر دارد:
زهرا 33 ساله و کارمند یک شرکت خصوصی است. او به مد، فشن و تناسباندام علاقه دارد و دنبال لباسهای شیک و رسمی برای محیط کاری خود میگردد. چالش او کمبود وقت برای سر زدن به بازار و خرید حضوری لباس است.
با داشتن Persona زهرا، شما میتوانید:
- محصولات خود را به طور هدفمند به این گروه از مشتریان معرفی کنید.
- تجربه خرید را برای این مشتریان شخصیسازی کنید؛ یعنی پیشنهادهایی برای ست لباس، رنگها و… به او بدهید.
- محتوای مرتبط با علایق مخاطبان این Persona تولید کنید. با نوشتن مقالاتی درباره مد، استایل مناسب محل کار و… میتوانید این مخاطب را به مشتری تبدیل کنید.
مزایای استفاده از پرسونای مشتری
- درک عمیقتر از نیازها، خواستهها و چالشهای مشتریان
- خلق تجربه بهتر برای مشتری
- افزایش رضایت مشتری
- بهبود نرخ حفظ مشتری
- توسعه محصول و بازاریابی هدفمند
سعی کردیم با مثال به شما بگوییم Persona مشتری چیست، چه مزایایی دارد و چطور به شما در درک بهتر مشتریان کمک میکند.
پرسونای مخاطب چیست؟
تا اینجا با مفهوم پرسونای مشتری آشنا شدید، اما در بازاریابی مفهوم دیگری به نام «پرسونای مخاطب» هم وجود دارد که در این بخش به آن میپردازیم.
Persona مخاطب به پرسونای مشتری شباهت دارد، با این تفاوت که روی مخاطبان فعلی و بالقوه تمرکز دارد، نه مشتریان. به عبارت دیگر Persona مخاطب به شما کمک میکند مخاطبان سایت، وبلاگ، شبکههای اجتماعی یا سایر کانالهای بازاریابی خود را بهتر بشناسید.
با درک بهتر مخاطبان خود میتوانید محتوای جذابتر و مرتبطتری برای آنها تولید کنید. در این صورت احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانید مخاطب را به مشتری تبدیل کنید.
برای درک مفهوم Persona مخاطب به مثال زیر دقت کنید:
فرض کنید یک وبلاگ در حوزه کتاب دارید. مخاطبان شما میتوانند افراد زیر باشند:
- کتابخوانهای حرفهای: این دسته از افراد عاشق مطالعه و دنبال نقدوبررسی کتابهای جدید، فهرست بهترین کتابها در ژانرهای مختلف و مصاحبه با نویسندگان هستند.
- نویسندگان: این گروه از مخاطبان دنبال نکات و راهنماییهایی برای نوشتن، اطلاعاتی درباره بازار نشر و فرصتی برای ارتباط با سایر نویسندگان هستند.
- دانشآموزان و دانشجویان: این افراد دنبال کتابهای درسی و کمکآموزشی، منابع تحقیق برای نوشتن مقاله و نکات و ترفندهایی برای مطالعه بهتر هستند.
- افرادی با هدف مطالعه بیشتر: این گروه از افراد ممکن است دنبال کتابهایی برای سرگرمی، یادگیری مهارتهای جدید یا ارتقای دانش خود باشند.
- افرادی با هدف شروعکردن مطالعه: این دسته دنبال راهنمایی درباره انتخاب کتاب، ایجاد عادت مطالعه و خواندن کتابهای پرفروش هستند.
در این مثال با شناخت هر گروه و خلق پرسونای مناسب میتوانید محتوای مرتبط و متناسب با لحن و زبان هر گروه را برای آنها تدوین و آماده کنید.
این کار به افزایش احساس نزدیکی و صمیمیت با هر Persona، تعامل عمیقتر با مخاطبان و در نهایت ساخت یک ارتباط سازنده و مثبت و رشد فروش کمک خواهد کرد.
مزایای استفاده از پرسونای مخاطب
- درک بهتر مخاطب: با ایجاد Persona مخاطب میتوانید مخاطبان را عمیقتر درک کنید و نیازها، علایق و رفتارهای آنها را بشناسید.
- تولید محتوای هدفمند: با شناخت مخاطبان میتوانید محتوای باکیفیت تولید کنید که برای آنها جذاب و مفید باشد. این کار باعث میشود ترافیک سایت افزایش پیدا کند، تعامل با مخاطبان بیشتر شود و در نهایت نرخ تبدیل مخاطبان به مشتریان هم رشد کند.
- کاهش هزینه بازاریابی: با تمرکز روی مخاطبان هدف میتوانید هزینههای بازاریابی کسبوکارتان را به طور موثرتری صرف کنید؛ یعنی با شناخت درست مخاطب میتوانید از هدر منابع بازاریابی و نمایش تبلیغات به افرادی که به محصولات یا خدمات شما علاقهای ندارند، جلوگیری کنید.
مراحل گامبهگام طراحی پرسونای مشتری
حالا که به طور کامل با مفهوم پرسونای مشتری آشنا شدید، وقت آن است پرسونای مختص کسبوکارتان را تعیین و طراحی کنید. در ادامه مراحلی را که باید برای طراحی پرسونای مشتری طی کنید، به صورت گامبهگام شرح خواهیم داد.
1. تعیین هدف کسبوکار
اولین قدم در طراحی Persona، تعیین اهداف کسبوکار از خلق Persona است. میخواهید چه چیزی با این Persona به دست آورید؟ آیا میخواهید محصولات جدیدی را به مخاطبانتان ارائه کنید؟ بازاریابی خود را بهبود ببخشید؟ تجربه مشتری را ارتقا دهید؟
2. تحقیق درباره مشتریان
بعد از تعیین هدف نوبت تحقیق و جمعآوری اطلاعات درباره مخاطبان هدف است. این اطلاعات به شما کمک میکند شخصیتهای واقعی و باورپذیری بسازید که نیازها، خواستهها، انگیزهها و رفتارهای مخاطبان را به طور کامل نشان دهد.
برای جمعآوری این اطلاعات میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. در اینجا چند روش متداول را برای شما توضیح میدهیم:
روش اول) مصاحبه با مشتریان
در این روش میتوانید به صورت رودررو یا تلفنی با مشتریان خود گفتوگو کنید. نکته مهم در این روش آن است که باید سوالاتتان را به شکلی ببپرسید که مشتری بتواند به راحتی نظرات، چالشها، تجربیات و نیازهای خود را بیان کند. سپس مشاهدات و نتایج را یادداشت کنید و دنبال یک الگوی مشترک میان پاسخها باشید.
در مصاحبه با مشتریان باید به نوع سوالات دقت کنید تا ناخواسته مشتریان را به سمت خاصی هدایت نکنید و اجازه دهید مشتریان نظرات، تجربهها و علایق خود را مطرح کنند.
روش دوم) نظرسنجی
نظرسنجیهای آنلاین یا حضوری هم گزینه دیگری برای به دست آوردن اطلاعات هستند. برای اینکه این روش کارآمد باشد، باید سوالاتی مربوط به اطلاعات جمعیتشناسی، رفتار، علایق و نیازهای مخاطبان پرسیده شود.
همچنین برای اینکه نتایج قابلقبول باشند، باید نمونههای این نظرسنجی طیف گستردهای از مخاطبان از نظر سن، جنسیت، موقعیت جغرافیایی، تجربه کار با سایت و… باشند.
روش سوم) تجزیهوتحلیل دادههای سایت
در این روش میتوانید از ابزارهای مختلف مانند Google Analytics یا Hotjar برای جمعآوری دادههای موردنظرتان استفاده کنید.
دادههایی مثل سن، جنسیت، دستگاه مورداستفاده کاربران، موقعیت جغرافیایی، صفحات موردعلاقه، رفتار آنلاین و… مشتریان با این ابزارها به راحتی ردیابی خواهد شد.
3. تجزیه و تحلیل دادهها
در مرحله سوم طراحی Persona، نوبت به تجزیهوتحلیل دادههای جمعآوریشده از مرحله قبلی درباره مخاطبان هدف و مشتریان بالقوه میرسد. این مرحله برای خلق پرسوناهای دقیق و قابلاعتماد ضروری است.
برای تحلیل دادههای جمعآوریشده، روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
روش اول) ایجاد نقشه ذهنی
ایدهها و مفاهیم مرتبط با پرسوناهای خود را به شکل بصری سازماندهی کنید. این روش به شما کمک میکند ارتباطات بین دادهها را کشف و الگوهای کلیدی را شناسایی کنید.
روش دوم) خوشهبندی
دادهها را براساس ویژگیهای مشترک دستهبندی کنید. این روش برای شناسایی گروههای مختلف مخاطبان با نیازها و رفتارهای مشابه مفید است.
روش سوم) پرسوناسازی
برای هر گروه از مخاطبان یک پرسونای مجزا ایجاد کنید. هر Persona باید شامل اطلاعات دموگرافیک، روانشناختی، رفتاری و جزییات مربوط به چالشها و اهداف آنها باشد.
نکته: اگر اطلاعات و دادههای جمعآوریشده زیاد است، لازم به تجزیه و تحلیل همه آنها نیست؛ فقط به آنهایی که برای درک Persona مهم هستند، توجه کنید.
4. ایجاد پروفایل یا بوم پرسونا
در این مرحله از طراحی پرسونا مشتری باید برای هر Persona یک پروفایل دقیق ایجاد کنید. این پروفایل باید شامل اطلاعاتی باشد که به شما کمک کند نیازها، خواستهها، چالشها، انگیزهها و رفتارهای آن Persona را به طور کامل درک کنید.
برای ایجاد بوم Persona چه کنید؟
1. اطلاعات جمعآوریشده را به دستههای کلیدی مثل اطلاعات دموگرافیک، نیازها و خواستهها، چالشها و نقاط درد، اهداف و انگیزهها، رفتارها و عادات تقسیم کنید.
- اطلاعات دموگرافیک: سن، جنسیت، موقعیت مکانی، سطح تحصیلات، درآمد، شغل و… Persona چیست؟
- نیازها و خواستهها: هر Persona به چه چیزی نیاز دارد و چه چیزی میخواهد؟
- چالشها و نقاط درد: پرسوناها در رسیدن به اهداف خود با چه موانع و مشکلاتی روبهرو است؟
- اهداف و انگیزهها: هر پرسونا میخواهد چه چیزی به دست آورد و چه چیزی او را به اقدام ترغیب میکند؟
- رفتارها و عادات: هر Persona چگونه از محصولات و خدماتتان استفاده میکند؟ وقتش را صرف چه چیزی میکند؟
- نقلقولها: چطور میتوانید سخنان واقعی یا نقل قولهای ساختهشده توسط پرسونا را برای نمایش افکار، احساسات و انگیزههای او استفاده کنید؟
2. قالبی برای پروفایل پرسونا انتخاب کنید که به کمک آن بتوانید همه اطلاعات کلیدی و بایدها و نبایدهای هر Persona را ثبت کنید. در این مرحله میتوانید از قالبهای آماده استفاده کنید یا یک قالب شخصی برای کسبوکارتان بسازید.
3. برای تکمیل اطلاعات در قالب یا بوم Persona و جذابیت بیشتر پروفایلها از تصاویر و نمودارها استفاده کنید.
4. در پایان پروفایل Persona را به دقت بررسی کنید تا از صحت و انسجام اطلاعات خیالتان راحت باشد. در این مرحله میتوانید از همکاران و ذینفعان کمک بگیرید.
نکات تکمیلی:
- از بهکارگیری اصطلاحات فنی یا زبانی که ممکن است مخاطبانتان متوجه آن نشوند، خودداری کنید.
- با گذشت زمان ممکن است نیازها، خواستهها و رفتارهای پرسونای شما تغییر کند. فراموش نکنید پروفایلها را بهروز نگه دارید تا دقیق باشند.
5. توسعه داستان
تا این مرحله شما یک پرسونا را به طور کامل طراحی کردید. اگر میخواهید با این Persona ارتباط بهتری بگیرید، میتوانید برای هر Persona یک داستان بسازید و در آن درباره پیشینه، دوستان، سلایق، چالشها، مشکلات، تصمیمگیری و مسیر حرکتشان توضیح دهید. این کار باعث میشود پرسوناها واقعیتر به نظر برسند.
مثالی جامع و کامل از یک پرسونا
حالا که همه چیز را درباره مفاهیم پرسونای مشتری، پرسونای مخاطب و نحوه طراحی آن متوجه شدید، میتوانید با کمک روشهایی که گفتیم، یک Persona برای کسبوکارتان طراحی کنید.
اطلاعات دموگرافیک:
- نام: فاطمه
- سن: 26 سال
- جنسیت: زن
- موقعیت مکانی: بندرعباس
- تحصیلات: لیسانس کامپیوتر
- شغل: کارشناس محتوا
- سابقه کار: 4 سال
- وضعیت تأهل: مجرد
نیازها و خواستهها:
- دنبال منابع و ابزارهایی برای خلق محتوای جذاب و آموزنده است.
- میخواهد مهارتهای نویسندگی و ویرایش خود را ارتقا دهد.
- مشتاق یادگیری درباره جدیدترین روندها در بازاریابی محتواست.
- دنبال فرصتهایی برای همکاری با سایر تولیدکنندگان محتواست.
چالشها و نقاط درد:
- وقت کافی برای تولید محتوای باکیفیت ندارد.
- ایدههایی برای نوشتن در صفحات شخصی پیدا نمیکند.
- برای حفظ تعادل بین کار و زندگی شخصی چالش دارد.
اهداف و انگیزهها:
- میخواهد به عنوان یک کارشناس محتوا موثر شناخته شود.
- دنبال افزایش درآمد خود از طریق تولید محتواست.
- دوست دارد به مخاطبانش در رسیدن به اهدافشان کمک کند.
رفتارها و عادات:
- روز خود را با بررسی ایمیل و شبکههای اجتماعی شروع میکند.
- از ابزارهای مختلفی برای تحقیق و نوشتن محتوا استفاده میکند.
- محتوای خود را در کانالهای مختلف مانند سایت، رسانههای اجتماعی و ایمیل به اشتراک میگذارد.
- در دورهها و کارگاههای آموزشی مربوط به بازاریابی محتوا شرکت میکند.
نقل قولها:
- «من عاشق نوشتن هستم.»
- «کلمات کنار هم جمع میشوند و داستانی روایت میکنند.»
نکات تکمیلی درباره Persona
حالا که همه چیز را درباره پرسونا خواندید، بد نیست به چند نکته تکمیلی هم توجه کنید.
حواستان به پرسونای منفی باشد
در تکمیل بحث Persona میتوانیم به مفهومی به اسم مشتری بد یا پرسونای منفی هم اشاره کنیم. این Persona نمونههایی از افرادی هستند که به احتمال زیاد به محصول یا خدمات شما علاقهای ندارند یا از آن استفاده نمیکنند.
خلق Persona منفی به شما کمک میکند بفهمید چه عواملی میتوانند مشتریان را از شما دور کنند و از چه اشتباهاتی باید اجتناب کنید.
تعداد پرسوناهای کسبوکارتان را زیاد نکنید
تعداد پرسوناهایی که برای یک سایت یا کسبوکار نیاز دارید، به عوامل مختلفی مثل پیچیدگی محصول یا خدمات، تنوع مخاطبان و اهداف بازاریابی شما بستگی دارد. به طور کلی توصیه میشود با 2 تا 5 Persona شروع کنید. سپس در صورت نیاز تعداد آنها را افزایش دهید.
مواظب باشید تعداد پرسوناهای کسبوکارتان بیهوده زیاد نشود، چراکه تمرکز روی آنها سخت خواهد شد. تا حد امکان پرسوناهایی را که مشابه هم هستند، در یک گروه نگه دارید.
مرز بین خریدار و مصرفکننده را گم نکنید
در بعضی موارد ممکن است Persona مشتری و مصرفکننده یکسان باشند. به عنوان مثال، شخصی که یک پیراهن میخرد، هم مشتری (خریدار) و هم مصرفکننده (کسی که از پیراهن استفاده میکند) است.
گاهی هم احتمال دارد مشتری و مصرفکننده، افراد متفاوتی باشند. به عنوان مثال شخصی که یک اسباببازی برای فرزندش میخرد، مشتری (خریدار) است، اما فرزندش مصرفکننده (کسی که از اسباببازی استفاده میکند) است. پس هنگام خلق Persona مهم است نقش هر فرد را در فرآیند خرید و مصرف در نظر بگیرید.
جمع بندی: پرسونا راهی برای شناخت واقعبینانه مخاطبان
در این مقاله گفتیم پرسونا چیست و به معرفی انواع Persona براساس دو معیار هدف و مخاطب پرداختیم. در ادامه گفتیم پرسونای مخاطب چیست و چه تفاوت یا شباهتهایی با پرسونای مشتری دارد.
در ادامه به مراحل گامبهگام طراحی پرسونای مشتری اشاره کردیم و گفتیم برای طراحی پرسونا باید هدف را مشخص کنیم، تحقیقات لازم را انجام دهیم، دادهها را تجزیه و تحلیل کنیم، پروفایل یا بوم Persona را ایجاد کنیم، داستان Persona را بسازیم و در نهایت نکات تکمیلی را در نظر بگیریم.
اگر تا انتهای مقاله همراه ما بودید، میتوانید با استفاده از ابزارها و قالبهای مختلف، پرسوناهای خود را طراحی و از آنها برای رشد و ارتقای کسب و کارتان استفاده کنید.
پرسشهای متداول
پرسونا چیست؟
پرسونا یک شخصیت فرضی و مدلی از مشتریان ایدهئال شماست که کمک میکند نیازها، خواستهها و چالشهای آنها را به طور عمیقتر درک کنید.
انواع Persona کدامند؟
پرسوناها را میتوان براساس دو معیار هدف و مخاطب دستهبندی کرد. با این حال پرسونای مخاطب و پرسونای مشتری از پرکاربردترین نوع Persona برای کسبوکارها هستند.
مزایای استفاده از Persona چیست؟
با ایجاد یک پرسونای مشتری مناسب میتوانید مخاطبان خود را بهتر بشناسید، تجربه کاربری بهتری خلق کنید، محتوای جذاب و هدفمند تولید کنید، نرخ حفظ مشتری را بالا ببرید و در نتیجه افزایش فروش را تجربه کنید.
هرسایت چند Persona مخاطب دارد؟
تعداد Persona برای هر کسبوکاری متفاوت است. به طور کلی بهتر است تعداد پرسوناها بین 2 تا 5 عدد باشد. تعداد بالای پرسونا میتواند باعث سردرگمی شما در شروع کار شود.
برای تحقیق درباره مشتریان چه روشهایی وجود دارد؟
مصاحبه، نظرسنجی و بررسی اطلاعات ابزارهای مختلف مثل GA4 بهترین روشها برای تحقیق درباره مشتریان است.