از فیلمهای کلاسیک هالیوود گرفته تا محتوای پیشرفته اینستاگرام، سالها از موشن گرافی برای روایت داستانهای مختلف استفاده شده است. موشن گرافی یکی از زیرمجموعههای انیمیشن و ابزاری واقعا قدرتمند برای برندسازی تجاری و انیمیشنهای بازاریابی است.
اما اینکه موشن گرافی چیست، چگونه از انیمیشن و موشنگرافی برای اهداف بازاریابی استفاده میشود، تاریخچه آن چیست و چگونه باید شروع به ساخت آن کنید را در این مطلب از پرمون به طور مفصل به شما خواهیم گفت.
موشن گرافی چیست؟
برای پاسخ به سوال موشنگرافی چیست باید بگوییم موشنگرافی اساسا «گرافی همراه با حرکت» است. به بیانی واضحتر موشن گرافی یعنی نقاشیها و تصاویر متحرک که گاهی با متن، صدا و موسیقی همراه میشود.
موشن گرافی به معنای یک فیلم انیمیشن تمامعیار مانند یک انیمیشن دیزنی با شخصیتها، طرحها و کاراکترهای مختلف نیست، بلکه یک انیمیشن کوتاه همراه با نوشتهها و اطلاعات خاص درباره یک موضوع است که معمولا در رسانههای جمعی مانند تلویزیون یا پلتفرمهای پیامرسان مثل اینستاگرام و فضای آنلاین به مخاطب ارائه میشود.
بهطور کلی برای درک بهتر اینکه موشن گرافی چیست باید این طور بگوییم که موشنگرافی یک راه انتقال اطلاعات با استفاده از نقاشیهای متحرک است. با این راه میتوان اطلاعات مورد نظر را با استفاده از یک محتوای باکیفیت و از راهی سرگرمکننده با رنگولعاب بیشتر و جذابیت بهتر در اختیار مخاطبان قرار داد.
برای مثال میتوان به موشن گرافیهای مختلف که امروزه بهشکل گسترده در تبلیغات استفاده میِشوند، اشاره کرد که در خیلی از شبکههای اجتماعی و رسانههای جمعی منتشر میشوند.
موشن گرافی چه کاربردی دارد؟
استودیوهای فیلمسازی از دهه 1950 استفاده از موشنگرافی را شروع کردند. این استودیوهای فیلمسازی در ابتدا برای نمایش عنوان فیلم در بخش شروع فیلم و فهرست بازیگران و سایر عوامل فیلمسازی در آخر فیلم از موشن گرافی استفاده میکردند.
حتی امروزه هم برای نمایش عنوان فیلم و تیتراژ پایانی از موشن گرافی استفاده میشود. موشنگرافی در کل برای موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
تیتراژ فیلمها و برنامههای تلویزیونی
سریالها، فیلمهای بلند سینمایی و برنامههای تلویزیونی مدتهاست که از موشن گرافی برای تیتراژ ابتدایی و انتهایی خود استفاده میکنند.
تبلیغات
موشن گرافی به تبلیغکنندگان فرصت میدهد که خلاقیتهای بهتری نشان دهند و تعامل بهتری با مشتریان خود ایجاد کنند.
پخش خبر
موشن گرافی به شبکههای خبری و روزنامهنگاران کمک میکند تا داستانها و روایتهای خاص را بهویژه در زمانهای مهم و رویدادهای خبری مانند انتخابات بهتر بیان کنند.
میمهای رسانههای اجتماعی
بسیاری از میمهایی که در اینستاگرام میبینید، از موشن گرافی برای سرگرمی شما استفاده میکنند، ترکیبی از صدا و موسیقی، تصاویر، متن و حرکت آنها میتواند برای جذب مخاطبان موثر باشد.
طراحی UX وب سایت
همان طور که بخش مهمی از زندگی روزمره مردم با رشد تکنولوژی و فعالیتهای آنلاین تغییر کرده است، طراحان وبسایت برای جلبنظر و بهبود تجربه کاربری مخاطبان از موشنگرافی استفاده میکنند.
کسبوکارهای کوچک و جذب مشتری
این نوع از موشن گرافی را همه ما در بازارها و مراکز خرید دیدهایم. تابلوهای دیجیتالی که با متنهای تبلیغاتی و نوشتههای خاص، سعی دارند مخاطب و مشتری بیشتری جذب کنند.
نگاهی به تاریخچه موشن گرافی
همان طور که در توضیح موشنگرافی یعنی چه؟ توضیح دادیم، تولد موشن گرافی ریشه در نمایش تیتراژ فیلم دارد. در روزهای اولیه سینما، کارگردانها با هدف معرفی بازیگران و عوامل سازنده فیلم به بینندگان، تیتراژ فیلم را میساختند.
اما در حقیقت موشن گرافی و حضور آن در سینما بعد از جنگ جهانی دوم اوج گرفت. طراحان گرافیک مانند سال بیس و الین بیس پیشگامان عصر جدیدی از موشنگرافیهای جسورانه، رنگارنگ و خلاقانه بودند.
فیلمهایی مانند خارش هفت ساله (1955) و شمال از شمالغرب (1959) را که در این سالها مخاطبان و طرفداران بسیاری هم داشتند، از مهمترین و اولین نمونههای استفاده از موشنگرافی دانست.
از دیگر طراحان عنوان فیلم در دهههای 1960 و 1970 هم باید به پابلو فرو، معروف برای دکتر استرنج لاو (1964) و ماجرای توماس کراون (1968) اشاره کنیم.
موشن گرافی در عصر دیجیتال
رشد تکنولوژی و ورود فناوری دیجیتال در اواخر قرن بیستم تاثیر زیادی بر طراحی موشن گرافی داشت. Apple Mac در اوایل دهه 1980 ساخته شد و به طراحان گرافیک اجازه داد تا راههای خلاقانهتری برای نمایش عنوان فیلمها و برنامههای تلویزیونی داشته باشند و عناوین را بهشکل بهتر و جذابتری برای مخاطبان نمایش دهند.
اگرچه فناوری دهه 1980 امروزه بسیار ابتدایی به نظر میرسد؛ اما در مقایسه با آنچه در دهههای 1960 و 1970 در دسترس بود، به یک انقلاب خلاقانه تبدیل شد.
با پیشرفت بیشتر فناوری دیجیتال در سالهای اخیر با نرمافزارهایی مثل Adobe Premiere و Adobe After Effects، قابلیتها و امکانات بیشتری برای عرضه موشن گرافی در دسترس قرار گرفته است.
عصر تبلیغات و رسانه های اجتماعی
ظهور اینترنت، رسانههای اجتماعی و تبلیغات دیجیتال در دهه 2000، عصر جدیدی از طراحی موشن گرافی را آغاز کرد. آژانسهای تبلیغاتی افرد ماهر و خلاقی را بهکار گرفتند تا برای تبلیغ محصولات و خدمات مختلف موشنگرافیهای خاص طراحی کنند.
در این زمان موشنگرافیها توانستند نتیجه خوبی در بازاریابی به دست بیاورند و مخاطبان بسیاری را جذب کنند.
استفاده از موشن گرافی برای اطلاع رسانیهای جهانی
اینفوگرافیک بهعنوان یک روش اطلاعرسانی در طول دهه 2010 توسعه پیدا کرد. با رشد رسانههای اجتماعی، بسیاری از طراحان گرافیک اینفوگرافیکهای ساده و خستهکننده خود را متحرک کردند تا اطلاعات را بهشکل جذابتری عرضه کنند.
برای مثال دادهها و نمودارها را با استفاده از موشن گرافی حرکت دادند و با اضافهکردن صدا و موسیقی روی آن، توانستند نظر مخاطبان را بهتر از قبل جلب کنند.
یکی از بهترین کاربردهایی که موشنگرافی امروزی دارد، اطلاعرسانیهای جهانی درباره محیط زیست، بهداشت و… است.
آشنایی با مبانی موشن گرافی
بعد از آن که با مفهوم موشنگرافی چیست آشنا شدیم، بهتر است به مبانی آن هم اشاره کنیم. برای حرفهای شدن و پیشرفت در موشن گرافی چه آن را بهعنوان یک شغل و برای کسب درآمد در نظر داشته باشید، چه برای سرگرمی و صرفا دنبالکردن علایق خود، باید بر مهارتها و راه و روشهای خاصی تمرکز کنید:
– زمان بگذارید و برنامهریزی کنید
برای تسلط بر موشنگرافی باید آماده باشید که ساعتهای طولانی را برای یادگیری نحوه استفاده از نرمافزارهایی مانند Adobe After Effects و دیگر نرمافزارهای تولید و ویرایش تصویر و موشن گرافی و طراحی آن صرف کنید.
– از کارهای ساده شروع کنید
سعی کنید بهمحض شناخت اصول اولیه، طرحهای کوچک را آزمایش کرده و موشن گرافیهای ساده طراحی کنید. نیاز نیست قبل از شروع کار همه چیز را بدانید؛ چون نهتنها ممکن نیست، بلکه کمالگرایی و دستبهکارنشدن به امید فهم و تسلط کامل، تنها مانع پیشرفت شما خواهد شد.
– منابع مختلف داشته باشید
میتوانید از موشن گرافیهای کمپینهای تبلیغاتی نکات بسیار آموزندهای یاد بگیرید. برای مثال میتوانید موشنگرافیهای مختلفی از طراحان گرافیک مطرح جهان ببینید. بهعنوان مثال تیتراژ آغازین فیلمهایی مانند Catch a Thief را تماشا کنید تا از Saul Bass بزرگ نکاتی ارزشمند یاد بگیرید.
– سبک خود را پیدا کنید
اگرچه میتوانید الگوهای خوبی از بزرگان و از طراحان موشن گرافیک داشته باشید و موارد بسیاری از آنها بیاموزید، اما سعی کنید سبک متمایزی برای خود پیدا کنید.
شاید در روزها، ماهها و شاید یک یا دو سال اول کارتان نتوانید سبک و هویت متمایزی پیدا کنید، اما از جایی به بعد باید بتوانید سبک خودتان را کشف کنید.
موشن گرافی چه نقشی در بازاریابی دارد؟
سالهاست که کسبوکارها و مشاغل مختلف، بسته بهنوع فعالیتی که دارند، از موشن گرافی در بازاریابی استفاده میکنند، چراکه میدانند موشن گرافی چیست و چه تاثیر مثبتی بر فروش و رشد سود دارد. در واقع کسبوکارها میتوانند با موشن گرافی بهشکل بهتر و جذابتری درباره برند، محصولات و خدمات به مخاطبان اطلاعرسانی کنند.
یک از مزایای استفاده از موشن گرافی در بازاریابی این است که با این روش میتوانید تعامل بهتری با مخاطبان کسبوکار خود داشته باشید. همچنین اگر یک موشن گرافی جذاب تولید و منتشر کنید، احتمال اشتراکگذاری آن در فضای آنلاین افزایش پیدا میکند و باعث جذب مشتریهای بیشتر برای کسبوکار شما میشود.
همین طور استفاده از این روش در بازاریابی، برند و محصولات شما را در رتبه بهتری نسبت به رقبای تجاری قرار میدهد؛ چراکه موشن گرافی جذابیت بیشتری نسبت به تبلیغات متنی دارد.
کاربرد موشنگرافی در موارد زیر اثبات شده و تاثیر خود را نشان داده است:
– آگاهی از برند
یکی از مهمترین کاربردهای موشن گرافی، معرفی و آگاهی درباره برند و کسبوکار شماست. استفاده درست از نمادهای مختلف که به تجارت شما مربوط است، مثل رنگ، صدا، لوگو، تصاویر، محتوای مرتبط و… در موشنگرافی و تولید یک طرح مناسب، میتواند تاثیری شگفتانگیز داشته باشد.
برای مثال به رنگ، فونت و صدای معرفی در برند شبکه پخش فیلم و سریال نتفلیکس دقت کنید. اگر شما هم اهل تماشای فیلم و سریال باشید، همین الان هم آن صدای مخصوص برند نتفلیکس در ذهنتان طنینانداز شده است.
– ایجاد اعتماد در مخاطبان
با استفاده از موشن گرافی در درگیر کردن عواطف و احساسات مخاطبان، میتوانید اعتماد بیشتری نسبت به برند خود در آنها ایجاد کنید.
تولید یک موشن گرافی کوتاه و تاثیرگذار باعث میشود مخاطبان به برند شما اعتماد بیشتری پیدا کنند. همین اعتماد زمینهساز تبدیل مخاطب به مشتریان بالفعل خواهد بود. میتوانید از شخصیتهای نوستالژیک و خاطرهانگیز یا موارد خاص در موشنگرافی خود استفاده کنید.
– افزایش فروش
یکی دیگر از کاربردهای موشنگرافی، افزایش فروش و رشد سود کسبوکار شماست. یک موشن گرافی و ویدیوی کوتاه میتواند به راحتی و با استفاده از متن، تصاویر، صدا و موسیقی محصولات و خدمات شما را بهخوبی معرفی کرده و مخاطبان را برای خرید تشویق کند.
هرچه موشن گرافی شما جذابیت بیشتری داشته باشد، امکان دیده شدن آن و جذب مشتری هم بیشتر میشود. براساس آمار منتشر شده، استفاده از یک موشنگرافی مناسب در صفحه فرود (Landing Page) سایت شما میتواند تا 80٪ نرخ تبدیل را بیشتر کرده و باعث افزایش فروش شود.
– بهبود سئوی سایت
یکی از مزایای سئوی خوب برای سایت این است که در نتایج اولیه موتورهای جستجو مانند گوگل نمایش داده میشوند. در حقیقت این سایتها فرصت خوبی دارند که تعداد کاربران بیشتری را بهسمت خود جذب کنند.
یکی از مواردی که باعث میشود گوگل رتبه خوبی به سئوی یک سایت بدهد، مدت زمانی است که کاربر در آن سایت صرف میکند. بنابراین اگر یک کاربر بعد از ورود به سایت، بهسرعت آن را ترک کند، پیام مثبتی برای موتور جستجوی گوگل نیست!
موشنگرافیها میتوانند نرخ پرش را برای یک سایت کم کنند چراکه کاربر با تماشای موشن گرافی، زمان بیشتری را در یک سایت سپری میکند و این کار باعث بهبود سئوی سایت میشود.
– محتوای مناسب و باکیفیت در فضای آنلاین
یکی از بهترین کانالهای تبلیغات استفاده از فضای آنلاین بهویژه اینستاگرام است. محتوای شما فارغ از اینکه درباره چه چیزی باشد و چه محصول یا خدمتی را تبلیغ کند، میتواند بهراحتی در بستر آنلاین از جمله شبکههای اجتماعی یا کانالهای انتشار ویدئو مثل یوتیوب و آپارات منتشر شود و پیام دقیق و شفافی را به مخاطب برساند.
با این روش شما تعامل بهتری با مخاطبان خود ایجاد میکنید و از نظرات آنها باخبر میشوید. محتوای ویدیویی بهویژه موشنگرافیها جذابیت بسیار بیشتری نسبت به محتوای تصویری و متنی دارند.
– قابلیت اشتراکگذاری
موشن گرافیها و ویدیوهای کوتاه بهمراتب ماندگاری بالاتری در سایتها و فضای آنلاین دارند. اگر یک موشنگرافی با جذابیت بالا و کیفیت مناسب تولید و منتشر کرده باشید، احتمال اشتراکگذاری آن توسط کاربران وجود دارد.
زمانی که محتوای موشن گرافی شما برای مخاطب جذاب و کاربردی باشد، تمایل زیادی دارد که آن را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارد.
نحوه استفاده از موشنگرافی در بازاریابی
اگر بعد از اینکه درباره موشنگرافی چیست اطلاعات لازم را بهدست آوردهاید، تصمیم گرفتهاید از این روش در بازاریابی کسبوکار خود استفاده کنید، بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
– تعیین بودجه مناسب
برای شروع بازاریابی از راه موشنگرافی باید اول بودجه کار خود را مشخص کنید. این کار به شما اجازه میدهد برای نوع موشنگرافی، زمان آن و هزینهای که باید به طراح موشن گرافی بپردازید، بهتر تصمیمگیری کنید.
تعیین بودجه همچنین میتواند به شما دید بازتری بدهد که مشخص کنید چه تعداد موشن گرافی برای سایت یا صفحات آنلاین کسبوکار خود لازم دارید.
– تعیین هدف
اول هدف خود از تولید موشنگرافی را مشخص کنید و آن را با طراح موشنگرافی در میان بگذارید. هدف شما معرفی برند است یا قصد دارید یک کمپین تبلیغاتی را معرفی کنید؟ آیا قرار است درباره محصول یا خدمتی جدید به مخاطبان توضیحاتی بدهید یا قصد داررید با یک موشن گرافی ساده و انتشار آن در صفحات آنلاین، مناسبت خاصی را تبریک بگویید؟
با تعیین هدف، میتوانید مسیری روشنتر برای تولید و انتشار آن داشته باشید.
– مشخص کردن پیام
پیامی را که قرار است این موشن گرافی به مخاطب برساند، با همه جزییات و حدود آن تعیین کنید. مخاطب قرار است چه پیامی از محتوای موشنگرافی دریافت کند؟ درست است که در نهایت موشنگرافی باید مخاطب را به خرید تشویق کرده و باعث افزایش فروش شود، ولی هر موشن گرافی باید پیامی خاص را درباره کسبوکار شما به مخاطب برساند.
بهعنوان مثال با یک موشن گرافی میتوانید به مخاطبان اعلام کنید قصد برگزاری یک کمپین فروش در یک بازه زمانی مشخص با تخفیفهای هیجانانگیز دارید.
– ایدهپردازی
برای استفاده از موشنگرافی در مارکتینگ بهدنبال ایدههای جدید باشید و سعی نکنید از کسبوکارهای دیگر کپیبرداری کنید. ایدههای جدید تاثیر بیشتری دارند و برای کاربران جذابتر هستند.
به طور کلی دقت کنید که ایدههای شما با شرایط و سنتهای موجود در جامعه سازگار باشد تا نتیجه خوب و مناسبی برای کسبوکار در پی داشته باشد.
– استفاده از صدا و موسیقی
برای تاثیرگذاری بیشتر یک موشن گرافی، بهتر است از صدا و موسیقی در آن استفاده کنید. استفاده از موسیقیهای خاطرهانگیز یا ترند و همچنین انتخاب یک گوینده با صدایی رسا، میتواند به اثرگذاری بهتر موشنگرافی مدنظرتان کمک کند.
دقت داشته باشید که گوینده باید توضیحات را کوتاه و مختصر و مفید ارائه کند و روی کنترل احساس و هیجان حین گویندگی تسلط کافی داشته باشد تا برای مخاطب خستهکننده نباشد.
– استفاده از رنگهای مناسب
یکی دیگر مواردی که به شما کمک میکند تا یک موشن گرافی مناسب برای بازاریابی داشته باشید، استفاده از رنگهای مناسب در موشنگرافی است.
منظور ما از استفاده رنگهای مناسب، استفاده از رنگهایی است که لوگوی برند شما با آن طراحی شده است. برای مثال اگر لوگوی برند شما سبز است، استفاده از این رنگ در موشن گرافی میتوند تداعیکننده این برند برای مخاطب باشد.
جمعبندی:
در این مطلب درباره اینکه موشنگرافی چیست صحبت کردیم و گفتیم موشن گرافی یکی از زیرمجموعههای انیمیشن است که در آن نقاشیها و تصاویر حرکت میکنند و گاهی با متن، صدا و موسیقی همراه میشوند.
موشن گرافی به لطف رنگها، تصاویر و نقاشیهای متحرک جذابیت بیشتری نسبت به تبلیغات متنی دارد. این نوع محتوا در بازاریابی اطلاعاتی درباره برند، محصولات یا خدمات را به مخاطب عرضه میکند و با ایجاد حس اعتماد در مخاطب و تشویق به خرید میتواند باعث افزایش فروش و رشد سود کسبوکارها شود.
پرسشهای متداول
موشن گرافی چیست؟
موشنگرافی یک راه انتقال اطلاعات با استفاده از نقاشیهای متحرک است. با این راه میتوان اطلاعات مورد نظر را با استفاده از یک محتوای باکیفیت و از راهی سرگرمکننده و با رنگولعاب بیشتر و جذابیت بهتر در اختیار مخاطبان قرار داد.
موشنگرافی چه کاربردی در بازاریابی دارد؟
موشنگرافی میتواند با تعامل بهتر با مخاطبان و ایجاد حس اعتماد در آنها باعث افزایش فروش شود. همچنین موشنگرافی در آگاهی از برند و بهبود سئوی سایت موثر است. یک موشنگرافی مناسب و باکیفیت میتواند محتوایی جذاب برای سایت و صفحات کسبوکارهای مختلف در فضای مجازی باشد.
برای موشن گرافی در بازاریابی چه مواردی مهم است؟
برای اینکه یک موشنگرافی جذاب برای بازاریابی کسبوکار خود تولید کنید، باید بعد از تعیین بودجه و هدف، پیام آن را هم مشخص کنید. استفاده از رنگهای مناسب، صدا، موسیقی و انتخاب یک ایده جدید میتواند موشن گرافی را جذابتر کند.
کاربردهای موشنگرافی چیست؟
طراحی UX سایت، میمهای رسانههای اجتماعی، پخش خبر، تبلیغات، تیتراژ فیلمها و برنامههای تلویزیونی و… همهوهمه کاربردهای اصلی موشن گرافی هستند.
انتخاب و استفاده از رنگ مناسب در موشن گرافی یعنی چه؟
استفاده رنگهای مناسب، استفاده از رنگهایی است که لوگوی برند شما با آن طراحی شده است. برای مثال اگر لوگوی برند شما سبز است، استفاده از این رنگ در موشنگرافی میتوند تداعیکننده این برند برای مخاطب باشد.