شیوههای بازاریابی مثل خمیربازی متناسب با ویژگیهای یک نسل تغییر میکنند. شاید در دهههای اخیر تبلیغات تلویزیونی یا بازاریابی با همکاری افراد مشهور نتیجه موفقیتآمیزی داشت؛ اما حالا این روشها فقط به همان دوران تعلق دارند. اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی با افراد تاثیرگذار را میتوان از شیوههای جدیدی دانست که در سالهای اخیر قدرتش را به رخ مخاطبان کشیده است.
هرچند در گذشته کارشناسان کسبوکار، اینفلوئنسر مارکتینگ را چندان کارآمد بهحساب نمیآوردند، اما حالا با نگاهی به آمار فروش برندها، ارزش این نوع از بازاریابی را بهخوبی درک میکنیم. در این مقاله از پرمون بررسی خواهیم کرد که اینفلوئنسر مارکتینگ چیست و نحوه اجرای آن چگونه است.
تشخیص کیفیت فعالیت اینفلوئنسرها
در کتابهای فرهنگ لغت انگلیسی اینفلوئنسر را «فردی تاثیرگذار» ترجمه کردهاند. اصطلاح اینفلوئنسر در شبکههای اجتماعی درباره افرادی بهکار میرود که با مخاطبان صفحه (Page) یا همان حساب کاربری خود تا حد زیادی تعامل داشته باشند.
یکی از مهمترین چیزهایی که در تعریف اینفلوئنسر میگنجد، میزان تاثیرگذاری او روی مخاطبانش است؛ اینکه یک اینفلوئنسر چقدر میتواند مخاطب را ترغیب به استفاده از محصول یا خدماتی کند، به قدرت و تاثیر او بستگی دارد.
– میزان تعامل مخاطبان
هرچند تعداد فالوئرهای یک اینفلوئنسر در تعریف معنا و مفهوم این عبارت شرط لازم است؛ اما شرط کافی نیست. فالوئرهای زیاد برای یک فرد فعال در سوشال مدیا یا شبکههای اجتماعی، اهمیت زیادی در تعریف اینفلوئنسر دارد؛ اما باید توجه کرد این فالوئرها چطور جذب شدهاند.
گاهی تعداد فالوئرهای یک اینفلوئنسر در شبکههای اجتماعی واقعی نیست و از طریق مختلف خریده شده است. به همین دلیل است که این روزها شاخص ارزیابی کیفیت یک اینفلوئنسر به میزان تعامل مخاطبانش با صفحه او از طریق لایک (Like)، کامنت (Comment)، اشتراکگذاری محتوا (Share) و بازدید استوریها (Story) اهمیت بیشتری نسبت به تعداد فالوئرها دارد.
– حسن شهرت اینفلوئنسر
نکته بعدی درباره اینفلوئنسرها نوع شهرتشان است. بعضی از افراد با شعار «بدنامی، بهتر از گمنامی است.» آمار بازدید از پیجشان را بالا میبرند.
در چنین شرایطی فالوئرها فقط برای محتوای بیکیفیت و زرد، صفحه شبکههای اجتماعی آنها را دنبال میکنند. در این حالت مخاطبان صفحه ارزش و اعتباری برای توصیه بلاگرها نسبت به خرید یک محصول یا دریافت خدمات قائل نیستند. با این توضیحات نمیتوان هر کسی را که در فضای مجازی صرفا فالوئرهای زیادی دارد، اینفلوئنسر نامگذاری کرد.
نوع فعالیت اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها را براساس نوع فعالیت یا تعداد فالوئرهایشان دستهبندی میکنند. اگر از نظر شما تعداد فالوئرهای اینفلوئنسر برای بازاریابی با افراد تاثیرگذار اهمیت زیادی دارد، حتما جدول زیر را بخوانید:
نوع اینفلوئنسر |
تعداد فالوئر |
نانو اینفلوئنسر |
کمتر از ده هزار فالوئر |
میکرو اینفلوئنسر |
بین ده تا صد هزار فالوئر |
ماکرو اینفلوئنسر |
بین صد هزار تا یک میلیون فالوئر |
مگا اینفلوئنسر |
بیشتر از یک میلیون فالوئر |
از نظر نوع فعالیت میتوان اینفلوئنسرها را به گروههای زیر تقسیم کرد:
– سلبریتیها یا افراد معروف
فعالیت سلبریتیها به فضای آنلاین خلاصه نمیشود. آنها در دنیای بدون اینترنت هم میان مردم شناختهشده هستند. بیشتر سلبریتیها در حوزهای تخصصی مثل بازیگری، ورزش، هنر یا… رزومهای قوی دارند.
با توجه به شهرت این افراد، در اجرای اینفلوئنسر مارکتینگ با سلبریتیها باید هزینه زیادی بپردازید؛ چراکه این افراد فالوئرهای بالا و تعامل زیاد با مخاطبانشان دارند.
نکته مهم در همکاری با سلبریتیها این است که زمینه کاری این افراد معروف حتما باید شباهت و اشتراکهایی با محصول یا خدمات کسبوکار شما داشته باشد، درغیراینصورت به خاطر تفاوت در پرسونای مخاطب، این همکاریها تاثیری در میزان فروش کسبوکارتان نخواهد داشت.
– افراد شناختهشده در حوزه سرگرمی
افراد شناختهشده در حوزه سرگرمی بیشتر از انواع دیگر اینفلوئنسرها، میان مخاطبانشان محبوب و معتبر هستند. همکاری با این افراد در اینفلوئنسر مارکتینگ پیشنهاد خوبی برای برندهاست.
آنها معمولا ویدیوها و محتوای طنز یا سرگرمکننده تولید میکنند و به لطف همین محتواها تعامل چشمگیری با مخاطبانشان دارند.
– بلاگرها و ولاگرها
بلاگرها بیشتر با محتوای متنی با مخاطبان صفحهشان تعامل میکنند؛ درحالیکه ولاگرها محتوای ویدیویی را به مخاطبان ارائه میدهند.
ازآنجاکه آزادی عمل بلاگرها و ولاگرها در توضیح ویژگیهای محصول بیشتر است، انتخاب خوبی برای اینفلوئنسر مارکتینگ هستند. ولاگرها و بلاگرها با معرفی محصول و خدمات بهشکل ویدیویی و متنی، تصویری جامع و کامل درباره محصول، خدمات و برند به مخاطبان نشان میدهند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
بعد از آشنایی با مفهوم اینفلوئنسر و انواع آن، نوبت پاسخ این سوال میرسد که اصلا اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
در دنیای بازاریابی، اینفلوئنسر مارکتینگ را همکاری میان اینفلوئنسرها و برندها تعریف میکنند. این همکاری میتواند برای معرفی یک محصول، کمپین یا خود برند برای مخاطب باشد. اینفلوئنسر مارکتینگ در پلتفرمهای ایرانی یا خارجی مانند اینستاگرام و یوتیوب انجام میشود.
تعامل فالوئرهای یک صفحه با گرداننده آن بهمرور زمان نوعی حس اعتماد میانشان ایجاد میکند. این حس اطمینان باعث میشود مخاطبان و دنبالکننده آن صفحه، محصول یا خدمات پیشنهادی او را امتحان یا در کمپین برند شرکت کنند.
طبیعتا هرچه تاثیرگذاری اینفلوئنسر میان فالوئرها بیشتر باشد، پروسه بازاریابی با افراد تاثیرگذار با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
فوت کوزهگری انتخاب اینفلوئنسر
ارتباط میان اینفلوئنسر و برند یکی دیگر از چیزهایی است که باعث میشود اینفلوئنسر مارکتینگ خروجی بهتر و بیشتری داشته باشد. برای مثال کسبوکارهای حوزه ورزش در همکاری با اینفلوئنسرهای حوزه محتوای ورزشی سود بیشتری نسبت به همکاری با فعالان در حوزه هنر بهدست میآورند.
تاریخچه ظهور اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ موضوع جدیدی در بازاریابی نیست. استفاده از شخصیتهای محبوب در بازاریابی از سالهای 1920 آغاز شد. بعد از آنکه برند کوکاکولا از کاراکتر سانتا کروز در تبلیغ نوشابه استفاده کرد، دیگر کسبوکارها هم برای تبلیغات سراغ شخصیتهای محبوب داستانها یا افراد مشهور در بازیگری و ورزش رفتند.
در دورهای که پای تلویزیون و رادیو به خانهها باز شد، این شیوه تبلیغاتی محبوبیت بسیار زیادی داشت. تبلیغات در دوره فعلی تفاوتهای بسیاری با دوران گذشته دارد.
این روزها مخاطب یک محصول فقط خریدار آن نیست؛ بلکه کسبوکارها به مخاطب بهچشم یک همراه همیشگی و ارزشمند برای برند نگاه میکنند. اینفلوئنسر مارکتینگ در سالهای اخیر روی این موضوع تمرکز بیشتری کرده و از افراد فعال در سوشالمدیا برای همراهی مخاطبان با برند کمک میگیرد.
برتریهای اینفلوئنسر مارکتینگ
حالا که بهخوبی میدانید اینفلوئنسر مارکتینگ چیست، بهتر است درباره برتریهای این شیوه بازاریابی هم صحبت کنیم.
– اینفلوئنسر مارکتینگ نسبت به دیگر روشها مانند ویدیوی تبلیغاتی در تلویزیون و رادیو، گوگل ادز و… هزینه کمتری روی دست کسبوکارها میگذارد. این روش در مقابل، نتیجه بهتر و سود بیشتری هم برای برندها همراه دارد.
– مزیت دیگر استفاده از بازاریابی با افراد تاثیرگذار معرفی برند بهشکل کامل و با همه جزئیات است. اینفلوئنسرها ماجرای محصول و برندتان را با مخاطبها درمیان میگذارند، نظراتشان را میپرسند و درنهایت آنها را برای خرید محصولات یا شرکت در کمپینها ترغیب میکنند. اگر میخواهید ارزشها و شعارهای برند را به گوش مخاطب برسانید، از شیوه اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده کنید.
– بهاحتمال زیاد برای برندتان در شبکههای اجتماعی صفحهای ساختهاید. اگر نیاز است تا دستی به سروگوش این صفحه بکشید و تعداد فالوئر را بیشتر کنید، برای تبلیغات سراغ افراد تاثیرگذار بروید. مشارکت با اینفلوئنسرها در اینفلوئنسر مارکتینگ، به صفحات برند شما در شبکههای اجتماعی مختلف جانی تازه میدهد.
– متخصصان حوزه کسبوکار بهشکلی مداوم هزینه تبلیغات و میزان بازگشت سرمایه را بررسی میکنند تا به شیوههای کارآمد تبلیغات برسند. در جدیدترین پژوهشها، بازاریابی با افراد موثر تا شش برابر باعث بازگشت سرمایه میشود.
– برتری دیگر اینفلوئنسر مارکتینگ ایجاد حس مثبت در مخاطب است. کارشناسان مارکتینگ در نظرسنجی از مخاطبان به این نتیجه رسیدهاند که تبلیغات موجود در صفحات وب، رسانههایی مانند تلویزیون و… احساسی منفی به آنها میدهد. این خبر بدی برای برندهایی است که با قصد فروش بیشتر سراغ تبلیغات رفتند؛ اما در نهایت بازاریابی منفی کردند. اینفلوئنسر مارکتینگ به ارزش مخاطب اهمیت داده و حسی مثبت در او به وجود میآورد.
جمعبندی: اینفلوئنسر مارکتینگ، بله یا خیر؟
اگر میخواهید با بودجهای نهچندان زیاد، سود بالایی از محصول بهدست آورید، بهتر است سراغ شیوه اینفلوئنسر مارکتینگ بروید. برای استفاده از این شیوه بازاریابی، انواع اینفلوئنسر را بشناسید و دست روی بهترین گزینه ممکن برای معرفی ارزشهای برندتان بگذارید.
یادتان باشد برای دستیابی به اعتبار و سود بیشتر از طریق بازاریابی با افراد تاثیرگذار سراغ افرادی بروید که زمینه کاریشان ارتباط نزدیکی با محصول و برندتان دارد.
درصورتیکه اینفلوئنسر مارکتینگ را اصولی انجام دهید، با یک بار هزینه تا مدتها امکان استفاده از سود آن را خواهید داشت.
پرسشهای متداول
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
اینفلوئنسر مارکتینگ یک شیوه تبلیغاتی است که در آن صاحبان کسبوکار با یک فرد اینفلوئنسر برای معرفی محصول و برند همکاری میکنند.
بهترین اینفلوئنسر برای بازاریابی کیست؟
بهترین اینفلوئنسر برای هر برند، شخصی است که تعامل با مخاطبانش را از طریق محتوای زرد و بیکیفیت انجام ندهد. در بازاریابی با افراد تاثیرگذار سراغ افرادی بروید که زمینه کاریشان ارتباط نزدیکی با محصول و برندتان دارد.
چرا روش اینفلوئنسر مارکتینگ را انتخاب کنیم؟
روش اینفلوئنسر مارکتینگ مزایای زیادی نسبت به دیگر شیوههای بازاریابی دارد. هزینه کمتر، بازگشت بیشتر سرمایه در مقابل هزینه، سود و خروجی بیشتر، معرفی کامل هویت و ارزشهای برند، ایجاد حس مثبت در مخاطب و افزایش فالوئرهای صفحات برند در شبکههای مجازی برتریهای این روش هستند.
مزایای اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
گاهی نسبت به بعضی مدلهای تبلیغات هزینه کمتری دارد، امکان معرفی کامل برند و محصولات را برای شما فراهم میکند، بازگشت سرمایه بیشتری داردو باعث تعامل و حس مثبت بیشتر با مخاطبان میشود.
هنگام انتخاب اینفلوئنسر برای تبلیغ کسبوکار به چه عواملی توجه کنید؟
میزان تعامل مخاطبان با صفحه رسمی اینفلوئنسر موردنظر و حسنشهرت آن فرد از مهمترین عواملی هستند که باید به آن توجه کنید.