گاهی اصطلاحات در دنیای مارکتینگ میتوانند معانی گستردهای داشته باشند. پرسنال برندینگ یا پرسونال برندینگ یا همان برندسازی شخصی یکی از همین اصطلاحات بهظاهر ساده است که دنیایی از مفاهیم پیچیده را در دل خود میگنجاند.
مفهوم برندسازی شخصی از روزگارانی که مردم با اسب و درشکه تردد میکردند تا حال حاضر وجود داشته است. برای مثال ابوعلیسینا یک برند در زمینه پزشکی بهحساب میآمد.
در این مطلب از پرمون ضمن صحبت درباره اینکه پرسنال برندینگ چیست، به معرفی مراحل آن خواهیم پرداخت.
تعریفی جامع برای برندسازی شخصی
قبل از پرداختن به مفهوم پرسونال برندینگ یا همان برندسازی شخصی نگاهی به معنی «برند» میاندازیم. در تعاریف مطرحشده در فضای کسبوکار، هرچیزی که مشتریهای بالقوه را به خریدار تبدیل و حس وفاداری را در خریداران کنونی تقویت کند، بهعنوان برند شناخته میشود.
اگر بخواهیم پرسنال برندینگ را در سادهترین حالت معنی کنیم، باید تمرکزمان را روی مهارتهای هر فرد بگذاریم. هر فرد در زمینهای مشخص، استعداد و تواناییهایی دارد. درصورتیکه هر کسی بتواند با ایجاد یک تمایز انکارناپذیر در مهارتهایش، به فردی برجسته میان دیگر افراد مستعد تبدیل شود، خود را در قالب یک برند معرفی کرده است.
برمبنای همین تعریف ساده میتوان به علی دایی در زمینه فوتبال، محمدرضا شجریان در زمینه موسیقی سنتی، نوید محمدزاده در زمینه بازیگری و… اشاره کرد.
البته در حوزه مارکتینگ باید چند مورد را به تعریف پرسنال برندینگ اضافه کرد. در برندسازی شخصی شما از مهارتها و استعدادهایتان درآمد بهدست خواهید آورد؛ بنابراین تقویت این استعدادها اهمیت بسیار زیادی برای رشد برندسازی شخصی شما دارد.
طبیعتا با پیشرفت مهارتهایتان آوازه برند شخصی شما به گوش افراد بیشتری میرسد و درنتیجه سطح درآمد شما هم بیشتر میشود.
چرا پرسنال برندینگ؟
حالا که میدانیم پرسونال برندینگ دقیقا چیست، بد نیست به چرایی استفاده از این پروسه در دنیای کسبوکار هم نگاهی داشته باشیم.
چرا افراد باید در حوزه مهارتهایشان به یک برند تبدیل شوند؟ آیا پیشبردن مراحل پرسونال برندینگ ارزش صرف زمان و هزینه را دارد؟ بیشک اگر شما هم با مزیت داشتن یک برند شخصی آشنا شوید، برای قدمگذاشتن در این مسیر و افزایش تواناییهایتان وسوسه خواهید شد.
پرسنال برندینگ این ظرفیت را دارد که از راههای گوناگون شما را به درآمد بیشتر برساند. فروش محصولات هنری، فروش خدمات در حوزههای مختلف، مشاوره در زمینههای مختلف، تولید و فروش دورههای آموزشی، واسطهگری میان خریداران و فروشندهها، تبلیغات، برگزاری کلاسهای حضوری و غیرحضوری برای انتقال مهارتتان به دیگر کارآموزان و… از سادهترین و رایجترین راههای کسب درآمد با کمک تقویت و رشد پرسونال برندینگ هستند.
1. ایجاد اعتماد بیشتر
پژوهشها در فضای کسبوکار میگویند مخاطب با یک «چهره انسانی» بیشتر ارتباط میگیرد. طبق تحقیقات در حوزه مارکتینگ افراد خواهناخواه سراغ برندهایی میروند که یک چهره انسانی آن را روایت میکند.
شما در پرسنال برندینگ بهطور مستقیم با مخاطب در ارتباط هستید و همین موضوع باعث جلب اعتماد بیشتر و درنتیجه افزایش شیب نمودار سود و اعتبارتان خواهد شد.
در فرایند فروش کالا یا خدمات، اعتمادسازی کلیدی اساسی است. خریدار زمانی به یک برند اعتماد میکند و تصمیم به خرید میگیرد که آن را بشناسد. ایجاد شناخت و اعتماد در برند شخصی بسیار آسانتر از برندهای تجاری است.
در پرسنال برندینگ شما ارتباط موثرتر، صمیمیت بیشتر و اعتماد پررنگتری با خریداران میسازید. در این ارتباط نیازی نیست برای گرفتن بازخورد از مخاطب هزینه یا زمان زیادی صرف کنید. شناسایی آنچه مخاطب از شما انتظار دارد و برآوردهکردن این انتظارات در برند شخصی، در مدت بسیار کوتاهتری انجام میشود.
2. ساخت پلن B
بعضی از برندهای تجاری سراغ ساخت یک برند شخصی هم میروند و روی آن سرمایهگذاری میکنند. شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که صاحبان برندهای تجاری دنبال سود بیشتر هستند؛ اما ماجرا به چیزی بیشتر از سود و اعتبار مربوط میشود.
این احتمال وجود دارد که بهخاطر نوسانات اقتصادی، تغییر ذائقه مخاطب، سرعت پیشرفت تکنولوژی، اتفاقات غیرقابل پیشبینی و… یک برند تجاری هرچند بزرگ و ریشهدار، به سادگی آبخوردن از بین برود.
داشتن یک برند شخصی با مدیریت برند تجاری این فرصت را به شما میدهد تا درصورت مواجه با خطر نابودی کسبوکار، یک پلن B یا همان برنامه پشتیبان برای ادامه مسیر کاری داشته باشید.
نیازی نیست از صفر شروع کنید و دوباره مسیر پرپیچوخم ساخت و ارائه یک کسبوکار را از نو پشتسر بگذارید. در این شرایط کافی است روی برند شخصی خود تمرکز کنید و در مدت کوتاهی به دوره اوج و شکوفایی برند جدیدتان برسید.
3. معرفی بهعنوان متخصص
اگر یادتان باشد برای فهمیدن اینکه پرسونال برندینگ چیست و درک اهمیت آن، روی افزایش تواناییها و پیشرفت و توسعه آنها بسیار تاکید کردیم.
برای ساخت یک برند شخصی باید نسبت به دیگر رقبایتان یک وجه تمایز مشخص و پررنگ داشته باشید. مهارتتان را به شیوهای جدید ارائه دهید تا نام شما در حوزه تخصصی خودتان برجسته شود.
با ساخت یک برند شخصی و افزایش مهارتهایتان بهعنوان یک متخصص در آن زمینه شناخته خواهید شد؛ طوریکه آوازه مهارتتان به گوش افراد دیگر هم برسد.
اگر افراد در حوزه مهارتهای شما احساس نیاز کنند، ترجیح میدهند سراغ یک متخصص پرآوازه بروند. در این موقعیت پرسنال برندینگ پلی میان شما و مخاطبانتان خواهد بود.
مراحل پرسونال برندینگ
اگر بدون آشنایی با اینکه پرسونال برندینگ چیست و مراحل پرسونال برندینگ تصمیم به ساخت برند شخصی خود بگیرید، به احتمال زیاد به نتیجه چندان جالبی نخواهید رسید.
در برندسازی شخصی اصلا نباید بیگدار به آب بزنید. اگر مراحل پرسونال برندینگ را به شیوه اصولی پیش نبرید، بهجای موفقیت و رسیدن به اعتبار و سود، احتمالا با سقوط آزاد مواجه خواهید شد.
گام اول) شناخت خودتان
اصلیترین چیزی که در پرسنال برندینگ با آن سروکار دارید، خودتان هستید. بنابراین در مرحله اول باید خودتان را بهخوبی بشناسید.
چطور میتوانید روی چیزی سرمایهگذاری کنید که شناخت دقیقی از آن ندارید؟ از مهارتها و ظرفیتهای پنهان و آشکارتان باخبر شوید. در برندسازی شخصی باید در زمینه موردعلاقهتان فعالیت کنید تا حس خوبی نسبت به کسبوکارتان داشته باشید. فعالیت در حوزه موردعلاقهتان، شما را به سمت پیشرفت و ترقی هدایت خواهد کرد.
خودشناسی برای ساخت یک برند شخصی کار دشواری نیست. شما باید فقط به مجموعهای از سوالات پاسخ دهید. پیش از طی مسیر پرسنال برندینگ روی جواب این پرسشها بهخوبی فکر کنید. پاسخ اشتباه شما ممکن است آسیبهایی بسیار جدی برای سرنوشت کسبوکارتان همراه داشته باشد.
- نقاط ضعف و قوت شما در چه زمینههایی هستند؟
- اشتیاق درونی خود را در کدام حوزه میبینید؟
- تایپ شخصیتی شما و توانمندیهای شغلی این تایپ چیست؟
- سطح مهارتهای شما نسبت به دیگر رقبا در چه مرحلهای قرار دارد؟
- آیا دنبال خلق یک ارزش در زمینه فعالیتتان هستید؟ دراینصورت چه ارزشی را انتخاب میکنید؟
- چه مواردی را برای اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتتان درنظر میگیرید؟
- چه ردفلگهایی (خط قرمزها) در زندگی دارید؟ از کدام یک نمیتوانید بههیچوجه عبور کنید؟
گام دوم) انتخاب حوزه فعالیت
دومین قدم در مراحل پرسونال برندینگ انتخاب حوزه فعالیت شماست. تصمیم دارید در چه زمینهای برند شخصی خودتان را داشته باشید؟
برای انتخاب حوزه فعالیتتان باید به سه نکته اساسی توجه کنید:
نکته اول: شما زمانی صاحب یک برند شخصی میشوید که در یک حوزه «تخصص» داشته باشید؛ درغیراینصورت میدان را به افراد متخصص میبازید.
نکته دوم: در انتخاب حوزه فعالیت به «علاقه» خود توجه کنید. اگر به کاری علاقه نداشته باشید، فعالیت در آن حوزه بهمرور زمان شما را فرسوده خواهد کرد. در این شرایط نهتنها در کسبوکارتان دچار به مشکل برمیخورید؛ بلکه مجبور میشوید با احساساتی منفی هم دستوپنجه نرم کنید. درصورت علاقه به یک فعالیت مسیر پیشرفت و شکوفایی استعدادهایتان هموارتر میشود.
نکته سوم: در راهاندازی کسبوکار و برند شخصی ترجیحا دست روی «حوزههای جزئی» بگذارید. هرچه فضای فعالیتتان تخصصیتر و جزئیتر باشد، تعداد رقبا هم کمتر میشود. کارشناسان مارکتینگ موفقیت برندها در زمینههای ریز و تخصصی را بیشتر از حوزههای عمومی میدانند.
گام سوم) شناخت مخاطب
در ساخت یک برند شخصی و ارائه خدمات و محصولات، شما با یک گروه خاص از جامعه سروکار دارید. همه افراد مخاطب شما نیستند؛ پس باید بدانید روی چه افرادی سرمایهگذاری کنید.
شناسایی مخاطب هدف در بازار به شما کمک خواهد کرد از انتظارات و خواستههای آنها باخبر شوید. پس اینکه مخاطبان در ارتباط با شما دنبال چه هستند، روی توسعه برند و میزان سودآوری آن تاثیر مستقیم دارد.
یادتان باشد شما فقط زمانی میدانید چطور مخاطب را تحتتاثیر قرار دهید که بهخوبی او را بشناسید. برای شناخت مخاطب از سوالهای زیر کمک بگیرید:
- بازه سنی مخاطبان چه قدر است؟
- سطح درآمد و تحصیلات جامعه هدف چه شرایطی دارد؟
- وضعیت تاهل و تجرد آنها چه تاثیری روی فعالیت شما میگذارد؟
- مخاطبان شما از یک قومیت خاص هستند یا جامعه بزرگتری را تشکیل میدهند؟
- آنها فعالیت در کدام شبکه اجتماعی را ترجیح میدهند؟
- چه چیزهایی در علاقه و سلیقه مخاطبان مدنظر شما میگنجد؟
گام چهارم) ارزش و تمایز برند شما
شما هرچقدر هم که در مهارتها و استعدادهایتان بهعنوان فردی حرفهای شناخته شوید، باید یک وجه تمایز با دیگران داشته باشید.
از خودتان بپرسید چرا افراد باید برند شخصی شما را به دیگر رقبا ترجیح دهند. در این مرحله شما انتخاب میکنید که چه ارزشی به مخاطبتان اضافه کنید. با انتخاب آنچه شما را متمایز میکند و ارائه آن، زودتر از تصورتان، افراد را به برند شخصب خود جذب خواهید کرد.
در گام چهارم از مراحل پرسونال برندینگ شما تصمیم میگیرید چطور در زمینه فعالیتتان منحصربهفرد باشید. پس از تعیین ارزش باید سراغ روش ارائه آن بروید.
حالا صحبت بر سر چرایی نیست؛ بلکه درباره چگونگی است! در پروسه پرسنال برندینگ چطور میخواهید انتظارات مخاطب را برآورده کنید. نوع متفاوت لحن، ارائه مشاوره رایگان، دادن حق انتخاب بیشتر به مشتری و… از مثالهایی هستند که در تمایز برند شخصی اثر میگذارند.
گام پنجم) ساخت عبارت تبلیغاتی یا شعار
چه شعاری برای کسبوکارتان درنظر دارید؟ عبارت تبلیغاتی یا تگلاین، هدف شما را از اجرای مراحل پرسونال برندینگ نشان میدهد.
با انتخاب یک تگلاین به مخاطب میگویید که قصد انجام چه کاری را برای او دارید. عبارت تبلیغاتی باید در یک جمله خلاصه شود و بههیچعنوان نباید طولانی باشد. بهتر است تگلاین انتخابی شما ارزشهای برندتان را نشان دهد.
گام ششم) تعریف هویت و لحن برند
احتمالا حالا بهخوبی میدانید پرسونال برندینگ چیست و با ابعاد آن آشنا هستید. تعریف هویت و لحن برند شخصی یکی از مهمترین قسمتهای مسیر پرسنال برندینگ است. هویت برند شخصی شما یعنی از نگاه مخاطب چطور دیده میشوید. شما باید شخصیتی ثابت و بدون تغییر از برندتان نمایش دهید که به اندازه کافی قدرتمند باشد.
در این مرحله هویت برند شخصی را در سه کلمه خلاصه کنید. یادتان باشد ویژگیهای شخصیت برندتان باید در همه فعالیتهای شما و ارتباطاتتان با مخاطبها دیده شود. در هویت برند «رنگ»، «فونت» و «لوگو» را بهشیوه اختصاصی تعریف کنید و مرزهای این تعاریف را نشکنید.
لحن شما در ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با مخاطب باید یکسان باشد. بهطور کلی برندها یکی از این چهار مدل لحن را انتخاب میکنند:
- رسمی یا غیررسمی
- مودبانه یا غیرمحترمانه
- جدی یا همراه شوخی
- هیجانی یا قاطعانه
گام هفتم) فعالیت برند و تبلیغات در رسانهها
بهاحتمال زیاد شما درحالحاضر برند تجاری ندارید که کنار آن قصد توسعه پرسنال برندینگ را داشته باشید. پس نمیتوان روی مخاطبان برند تجاری تکیه کرد. تنها راه برای معرفی خودتان به مخاطب، استفاده از محتواهای متنی و تصویری در رسانههای مختلف است.
در قسمت شناخت مخاطب فهمیدید آنها به فعالیت در کدام شبکه اجتماعی یا رسانه مثل وبلاگ، اینستاگرام، توییتر یا… علاقه دارند.
حالا باید یک حساب کاربری در آن شبکه اجتماعی بسازید و با محتواهای اصولی آن را رشد دهید. نوع محتوا، سناریونویسی برای محتواهای تصویری، انتشار محتواهای متنی با کلمه کلیدی مشخص و… در تبلیغات و معرفی شما به بازار هدف اهمیت زیادی دارند.
گام هشتم) تعریف ردفلگ یا خط قرمز
در هر ارتباطی اگر سراغ موضوعات بحثبرانگیز بروید، احتمالا باید خودتان را برای هر نتیجهای مثل بهثمر نرسیدن آن آماده کنید.
این قاعده در پرسنال برندینگ هم صادق است. هرچند مخاطبان شما یک گروه خاص از جامعه هستند؛ اما هریک از آنها تفکرات، عقیده و باورهای خود را دارد. اگر مخاطبان در برند شخصی شما سوگیری یا غرضورزی ببینند، از شما فاصله خواهند گرفت.
برای برندتان خط قرمز تعریف کنید. با احترام به این خط قرمزها در محتواهای ارائهشده و نوع ارتباطتان با مخاطب، کسبوکارتان را از چالشهای غیرضروری نجات خواهید داد.
اگر میخواهید با بعضی از مهمترین خط قرمزهای برندها آشنا شوید، باید بدانید جهتگیریهای سیاسی، طرفداری از تیمهای ورزشی و اظهار نظر در مسائل مذهبی معمولا از رایجترین خط قرمزهای برندها هستند.
گام نهم) حفظ برند و توسعه آن
بهنظر شما ساخت یک برند شخصی و معرفی آن به مخاطب برای رسیدن به اهداف کسبوکار کافی است؟ در پرسنال برندینگ حفظ برند و توسعه آن بهمراتب اهمیت بیشتری نسبت به خلق آن دارد.
برای ارتباط با مشتریها، انتشار محتواها و… یک برنامه منظم داشته باشید. تعامل مستمر با مخاطب آخرین گام از مراحل پرسونال برندینگ است.
جمعبندی: تمرکز روی پرسنال برندینگ ارزشش را دارد
در این محتوا از پرمون با مفهوم برندسازی شخصی و مراحل آن آشنا شدیم. از آنجای که زیربنای ساخت یک برند شخصی، تواناییهای خودتان است، همیشه و در همه مراحل پرسونال برندینگ باید روی پیشرفت مهارتهایتان تمرکز کنید.
حالا که میدانید پرسونال برندینگ چیست و بهخوبی با مراحل نهگانه آن آشنا هستید، خودتان را برای رسیدن به اعتبار بیشتر و کسب درآمد بالا آماده کنید.
پرسشهای متداول
برندسازی شخصی چیست؟
پرسنال برندینگ یعنی فعالیت و مطرحکردن خود در زمینه مهارتها و توانمندیها به شیوهای منحصربهفرد که باعث درآمدزایی میشود.
پرسنال برندینگ چه مراحلی دارد؟
شناخت خود، انتخاب حوزه فعالیت، شناخت مخاطب، تعیین ارزش و تمایز برند، انتخاب تگلاین، تعریف هویت و لحن برند، پروموت در رسانهها، تعریف ردفلگ یا خط قرمز و حفظ برند و توسعه آن مراحل پرسونال برندینگ هستند.
مزیت استفاده از مراحل پرسونال برندینگ چیست؟
از مزایای استفاده از پرسنال برندینگ میتوان به کسب درآمد بالا، شناختهشدن بهعنوان فردی متخصص، جلب اعتماد بیشتر مخاطب، داشتن برنامه جایگزین در صورت به خطر افتادن یک کسبوکار و جلوگیری از ضررهای غیرقابل جبران اشاره کرد.
هویت و لحن برند در پرسونال برندینگ چطور تعریف میشود؟
هویت برند شخصی یعنی از نگاه مخاطب چطور دیده میشوید. شما باید شخصیتی ثابت و بدون تغییر از برندتان نمایش دهید که به اندازه کافی قدرتمند باشد. در نظر داشته باشید ویژگیهای شخصیت برندتان باید در همه فعالیتهای شما و ارتباطاتتان با مخاطبها دیده شود.
خطوط قرمز در پرسونال برندینگ چه هستند؟
هرچند مخاطبان شما یک گروه خاص از جامعه هستند؛ اما هریک از آنها تفکرات، عقیده و باورهای خود را دارد. اگر مخاطبان در برند شخصی شما سوگیری یا غرضورزی ببینند، از شما فاصله خواهند گرفت. برای برندتان خط قرمز تعریف کنید. با احترام به این خط قرمزها در محتواهای ارائهشده و نوع ارتباطتان با مخاطب، کسبوکارتان را از چالشهای غیرضروری نجات خواهید داد.