در عصر ما که بسیاری از بازارها اشباع شدهاند، رشد و بقا برای کسبوکارهای نوپا مشکل شده است. به همین دلیل، پیدا کردن شیوههای مناسب برای بازاریابی و جلب نظر مشتری از اهمیت زیادی برخوردار است. نیچ مارکتینگ یا بازاریابی نیچَ یکی از روشهای نوین بازاریابی است که به توسعه کسبوکارهای آنلاین کمک شایانی میکند. ما در این مقاله قصد داریم به بیان اطلاعاتی در این حوزه بپردازیم. اگر شما هم علاقهمند هستید تا با بازاریابی در نیچ آشنا شوید، تا انتها با ما در آژانس تبلیغاتی پرمون طرح .همراه شوید
نیچ مارکتینگ چیست؟
نیچ مارکتینگ (Niche Marketing) یا بازاریابی نیچ که در زبان فارسی به آن بازاریابی گوشهای و یا جاویژه هم میگویند، یکی از روشهای نوین بازاریابی است که همه بازار را مورد هدف قرار نمیدهد و تنها روی بخش کوچکی از بازار که هنوز رقبای بزرگ روی آن دست نگذاشتهاند، هدفگذاری میکند و تلاش میکند تا نیاز این بخش کوچک را به بهترین شکل ممکن برطرف سازد.
در این مدل از بازاریابی، گروه هدف کوچک بوده و دارای یک خصیصه مشترک و مشابه هستند، بهعنوان نمونه، همگی چپدست هستند و یا همگی از یک بیماری مشترک رنج میبرند. در حقیقت میتوان گفت در نیچ مارکتینگ، هر شرکت و مجموعهای مشتریان خاص خود را دارد و بایستی تلاش کند با ارائه محصولی باکیفیت نیاز آنها را برطرف و رضایت آنها را جلب کند.
برای موفقیت در این شیوه بازاریابی، شرکت باید بر روی سه موضوع «انتخاب و شناخت بهترین حوزه برای ایجاد کسبوکار»، «درک نیاز مشتریان در حوزه مربوطه» و «تأمین و فراهم کردن نیاز مشتریان» بهخوبی متمرکز شود تا بتواند به کامیابی برسد.
استراتژی نیچ مارکتینگ
استراتژی بازاریابی نیچ، هدفگذاری و تمرکز بر روی بخشهای جزئی و محدود کسبوکار است و به کالا و خدمات کلی نمیپردازد. در این رویکرد محصول برای بخش خاصی از مشتریان طراحی شده است و هدف تنها جلب رضایت این جامعه
کوچک است.
مزیتهای نیچ مارکتینگ
این شیوه از بازاریابی همانند بسیاری از روشهای دیگر بازاریابی دارای مزایایی است. این مزایا عبارتاند از:
• عدم نیاز به سرمایه زیاد: از آنجایی که در نیچ مارکتینگ هدفگذاری روی همه بازار نیست و شرکت تنها بر روی بخش کوچکی از بازار متمرکز میگردد، سرمایه زیادی برای راهاندازی کسبوکار لازم نیست.
• امکان رشد، پیشرفت و برند شدن کسبوکار بیشتر است: چون در این شیوه از بازاریابی، شرکت بهصورت تخصصی وارد یک حوزه میشود، مخاطبین سریعتر با آن نام و برند آشنا میشوند.
• شناخت مخاطبین و مشتریان بهسادگی صورت میپذیرد: در بازاریابی نیچ چون جامعه هدف کوچکتر است، شناسایی سریعتر، دقیقتر و کاملتری انجام میشود.
• رقابت وسیع و گستردهای وجود ندارد: چون بازارهای هدف این بازاریابی هنوز اشباع نشده و رقبای بزرگی در این حوزه وجود ندارد، رقابت سخت و نفسگیری هم به وجود نمیآید.
• هزینه تبلیغات نسبت به سایر روشها کمتر است.
• ظرفیت بیشتری برای خرید کالا و محصول شرکت وجود دارد.
• احتمال دائمی شدن مشتریان و مخاطبین بیشتر است.
• و …
نحوه پیدا کردن مخاطب و یا جامعه هدف در بازاریابی نیچ
بهمنظور یافتن جامعه هدف در نیچ مارکتینگ، چندین روش وجود دارد. تعدادی از مهمترین راهها عبارتاند از:
• نیچ مارکتینگ بر اساس موقعیت جغرافیایی: در این روش، جامعه هدف بر اساس موقعیت مکانی و جغرافیایی شناسایی میشوند و تنها نیاز افراد ساکن آن موقعیت برطرف میگردد.
• نیچ مارکتینگ بر اساس جمعیتشناسی: همانطور که از نامش پیداست در این روش، مجموعه مخاطبین خود را از روی ویژگیهای جمعیتشناسی و یا دموگرافیکی نظیر سن، جنسیت، تحصیلات، شغل، درآمد و غیره انتخاب میکند. برای مثال، یک شرکت برنامهای برای مرتفع کردن نیاز مشترک رانندگان طراحی میکند و این قشر از جامعه را بهعنوان مخاطب خود برمیگزیند.
• نیچ مارکتینگ بر اساس روانشناسی: در این روش، جامعه هدف بر اساس ویژگیهای روانشناختی نظیر خصوصیات شخصیتی، سبک زندگی، سرگرمیها، عادتها و … شناسایی میشوند.
• نیچ مارکتینگ بر اساس محصول: در این رویکرد شرکت فقط بر روی یک محصول متمرکز میشود و تلاش خود را میکند تا محصول انتخابی را به بهترین شکل ممکن و با بالاترین کیفیت به مشتریان عرضه کند. بهعنوانمثال، مجموعه بهجای فروش انواع لباسهای مردانه و زنانه، تنها به فروش شلوارهای جین میپردازد و با فروش شلوارهایی باکیفیت و همچنین ارائه خدمات دیگری مانند تحویل رایگان درب منزل، ارائه دفترچه راهنما جهت شستوشو و … مشتری جذب میکند.
• نیچ مارکتینگ بر اساس قیمت: در این رویکرد از بازاریابی نیچ، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی روی قیمت محصول است. برای نمونه میتوان به برندینگ مشهور و محبوب ساعت رومانسون اشاره کرد. این شرکت با تولید ساعتهای لوکس و گرانقیمت، میلیونرهای معروف دنیا را بهعنوان بازار هدف خود برگزیده است.
گامهای تحقق بخشیدن به بازاریابی نیچ
- 1. گام اول: در این مرحله بهخوبی تحقیق کنید و مطمئن شوید حوزه فعالیت و مخاطبینی که قصد انتخاب آنها را دارید، از پتانسیل کافی برای سودآوری برخوردار هستند. هرچقدر شناخت و اطلاعات شما در این مرحله دقیقتر و جامعتر باشد احتمال موفقیت کسبوکارتان بیشتر و بیشتر میشود.
- 2. گام دوم: در این گام به بررسی نظرات موافق و مخالف، مکالمات و بحثهای مخاطب موردنظر خود در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بپردازید و بررسی کنید که آیا این افراد رقبای دیگر شما در بازار را دنبال میکنند؟ درباره سایر رقبای شما چه نظری دارند و … هرچقدر این بررسی دقیقتر باشد، کار شما هم بهتبع راحتتر میشود.
- 3. گام سوم: در این گام باید تلاش کنید تا ضمن برقراری ارتباط با مخاطبین، کسبوکار خود و ویژگیهای مربوطه را به آنها معرفی کرده و نظر آنها را به خود جلب کنید. در این مرحله، مجموعه میتواند کار خود را با ارسال نامه، پیامک و یا ارسال یک جمله در ایمیل آغاز کند و رفتهرفته این ارتباط و گفتوگو را گسترش دهد.
- 4. گام چهارم: گام چهارم انجام تبلیغات است. شما بایستی در این مرحله از هر روشی که با کسبوکارتان تناسب بیشتری دارد، جهت تبلیغات استفاده و مشتریان و مخاطبین خود را آگاهتر کنید.
- 5. گام پنجم: مرحله پنجم، مرحله رصد و پیگیری نیچ مارکتینگ است. با این گام، شرکت میتواند از نظرات مخاطبین آگاه شود، نقاط قوت و ضعف را شناسایی کند و ضمن برطرف کردن ایرادات خود، به عرضهی محصولات باکیفیتتری بپردازد.
راهاندازی وبسایت برای تحقق و توسعه نیچ مارکتینگ
بعد از سپری کردن گامهای ذکر شده در بالا، هماکنون نوبت به راهاندازی وبسایت میرسد. بدون ایجاد وبسایت میتوان گفت که شما عملاً هیچ کاری انجام ندادهاید. لذا در اولین فرصت وبسایت راهاندازی کنید تا بتوانید از امکانات و خدمات نیچ مارکتینگ بهره لازم را ببرید.
به شما توصیه میکنیم که برای آغاز کار خیلی هزینه نکنید. شما میتوانید برای شروع از قالبهای آماده استفاده کنید، سپس رفتهرفته با تولید محتوای خوب، بهرهگیری از روشهای سئو، طراحی لوگو و … بازدید از وبسایت خود را افزایش داده و در صفحه نتایج موتورهای جستجو رتبه مناسبی کسب کنید.
سخن پایانی
در این مطلب، به بیان اطلاعات کلی در زمینه نیچ مارکتینگ پرداختیم. موفقیت در این شیوه بازاریابی مستلزم افزایش آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر است؛ بنابراین سعی کنید اطلاعات خود را در مورد بازاریابی نیچ افزایش داده و این اطلاعات را بهطور مکرر بهروز کنید. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
مهدی
سلام
ممنون بابت اطلاعات خوبتون