شناخت مخاطب، راز مهم دیجیتال مارکتنیگ
یکی از مهمترین و اساسیترین مراحل بازاریابی دیجیتال، مخاطب شناسی است. این مهم است که بدانید برای کدام گروه از افراد جامعه محصول یا خدمات ارائه میکنید و مخاطب هدف شما دقیقا چه چیزی انتظار دارد. همه اینها تا حد زیادی به داشتن شناخت از مخاطب خود و وجود فاصله میان مخاطب و شما بستگی دارد. مخاطبشناسی به شما کمک میکند بر اساس آنچه که از شما میخواهد استراتژی بازاریابی را تدوین کنید، محصول را ارتقا دهید و در راس انتخابهای مخاطب خود قرار گیرید. اگر چه مخاطب بهطور ساده به خوانندگان، بینندگان و شنوندگان یکی از کانالهای رسانهای یا هر محتوا و نمایش اشاره دارد؛ اما همین واژه ساده و یگانه، برای اشاره به واقعیتی بکار میرود که بطور روزافزون در حال پیچیدهتر و متنوعتر شدن است. واژه مخاطب نگهداشته شده است، اما موضوع آن بهطور مستمر و متنوع با تغییر در ابزارهای انتقال اطلاعات، در حال دگرگونی است.
آشنایی با مخاطب و اهمیت شناخت مخاطب مطلبی است که برای شما آماده شده است. با ما در آژانس تبلیغاتی پرمون طرح تا پایان این مطلب همراه بمانید.
اهمیت و اصول مخاطب شناسی
اولین نکتهای که در شناخت مخاطب باید با آن آشنا شوید این است که مخاطب شناسی چه اهمیت دارد؟ شناخت مخاطب چه کمکی به ما در کسبوکارهایمان میکند؟ جواب این سوالها بسیار ساده است. شناختن مخاطب، راهنمای شما برای داشتن یک برنامهی منسجمتر، استراتژی پیوستهتر، مفیدتر و در نهایت بازدهی و سود بیشتر در کسبوکار شماست. اگر بدانید برای چه افرادی در چه گروه سنی، و نیازهایی محصول یا خدماتی تولید میکنید حتی میتوانید از هزینههای اضافی در بازاریابی کسبوکار خود نیز جلوگیری کنید چرا که با شناخت مخاطب، درصد آزمون و خطا را کاهش میدهید. فلیپ کاتلر در باب اهمیت و تصول مخاطب شناسی میگوید: «من خامه و توت فرنگی دوست دارم. اما ماهیها کرم دوست دارند؛ بنابراین وقتی به ماهیگیری می روم، سر قلاب، کرم می گذارم، نه خامه و توت فرنگی.»
پرسونای مخاطب
پرسونا (persona) در زبان انگلیسی به معنای ویژگیهای خاصی از یک نفر است که توسط دیگران قابل تعریف باشد. این تعریف یک نکتهی ریز و مهم دارد؛ ویژگیهای خاص فرد که فقط با آشنایی نزدیک با آن شناخته و کشف میشود به عنوان پرسونا تعریف نمیشود؛ بلکه ویژگیهای کلی و بارزی مانند مادر بودن، بچهبودن، دختر یا پسر بودن، سن، شغل، میزان تحصیلات و موارد اینچنینی را پرسونا گویند. معمولاً تولیدکنندگان محتوا و بازاریابها برای اینکه هدفمندتر عمل کنند، پرسونای مخاطب را طراحی میکنند تا بتوانند متناسب با سلیقه و ویژگیهای او اقدام به تولید محتوا یا بازاریابی کنند. این موارد در گروه مردمشناسی یا دموگرافی قرار میگیرد. فهرستی برای شناخت کلی این خصوصیات وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- سن
- جنسیت
- شغل
- محل زندگی
- علایق
- میزان درآمد
- مشکلات و نیازها
- بینش و طرز نگرش به جهان
راههای شناخت مخاطب
چند راه اساسی برای شناخت مخاطبی که قرار است برای آنها محصول یا خدماتی را ارائه دهیم، وجود دارد. اولین راه و مهمترین آن، شناخت کافی نسبت به محصولات یا خدماتی است که خودتان ارائه میدهید. در بررسی محصولات و خدمات خود میفهمید چه ویژگیهایی دارد، چه نیازهایی برآورده میکند و کدام دسته از افراد میتوانند از این محصولات استفاده کنند. این اصلیترین قدم برای شناخت مخاطب شماست. پس از برداشتن اولین قدم و کسب شناخت لازم از مجموعه خود و محصولات خودتان، حالا وقت آن رسیده به فکر شناخت شخصیت مخاطبان خود باشید. شخصیت مخاطبان صرفا در سن، جنسیت و غیره خلاصه نمیشود. نگرش مخاطب به محصول، نیازهای آنها، معیار خرید و انتخاب محصولات مورد نظرشان و حتی موقعیت جغرافیایی و اجتماعی مخاطبینی که برای آنها محصولی را عرضه میکنید هم در معنای شخصیت مخاطب تعریف میشود. برای بررسی بیشتر نیازهای مخاطب به خواندن این مطلب ادامه دهید.
بررسی نیازهای مخاطب
تاکنون که توانستید به شناخت دقیقتر از محصولات خود و شخصیت مخاطب برسید بخشی از راه را طی کردهاید. حالا وقت بررسی و شناخت نیازهای مخاطب رسیده است. در نظر گرفتن ارزش محصولات خود و بررسی دقیق مخاطبان با استفاده از محصولات، میتواند به شما در شناخت مخاطب هدف کمک کند. به این صورت که با پیگیری و بررسی دقیقتر بر روی نیازهای مخاطبان خود، متوجه میشوید که محصول شما دقیقا چه قسمتی از خواستههای مخاطب را پوشش میدهد و شما با چه روشهایی میتوانید بهتر پاسخگوی نیاز آنها باشید. در این راستا شرکت تحقیقات بازار خانه ایده آزود به شما کمک خواهند کرد .
یکی دیگر از راههای بسیار مهم در شناخت مخاطب، برقراری ارتباط با آنها از طریق مصاحبه، نظرسنجی و داشتن یک پل ارتباطی میان شما و مخاطبین است. این پل به شما کمک میکند محصول و خدمات خود را با مخاطب خود منطبقتر کنید. با هر بار نظرسنجی و مصاحبه میفهمید نقاط قوت و ضعف کار شما در کجا بوده و برای رفع و بهبود آن میکوشید. این اقدام علاوه بر اینکه باعث شناخت بهتر مخاطبین شما میشود انعطاف کار و تجارت شما را برای آنها ثابت میکند. این راه قویتر و مصممتری برای کسب اعتماد مخاطبین است.
شبکههای اجتماعی پل ارتباطی مهم
امروز همه مردم به رسانههای اجتماعی دسترسی دارند و از آنها استفاده میکنند. این یک فرصت استثنایی برای شماست تا به شناخت کافی و درست از مخاطب هدف خود برسید. با یک تحقیق کوچک و دانستن اینکه مخاطبین هدف شما کدام یک از شبکههای مجازی را بیشتر دنبال میکنند، میتوانید به آنها نزدیکتر شوید. یک حساب کاربری بسازید و با فعالیت در آن به جنبههای مختلف ویژگیهای مخاطب، شخصیت مخاطب و چالشهای آنها بیشتر آگاه شوید. اهمیت دیگر حضور شبکههای اجتماعی در رابطه با دیگر رقبای شماست. این باعث میشود که بتوانید با حضور در شبکههای اجتماعی به بررسی بیشتر فعالیتها و اقدامات آنها بپردازید و با شناخت آن، سعی در جذب بیشتر مخاطب کنید.
نتیجه گیری
شناخت مخاطب اصلیترین بخش یک بازاریابی دیجیتال است. این شناخت در یک وجه و توصیف خلاصه نمیشود. شما برای شناخت هرچه بیشتر مخاطب خود لازم دارید محصول خود را بشناسید. سپس با بررسی پرسونای مخاطب، نیازهای مخاطب و راههای شناخت آن، ارتباطی بهتر با مخاطبین خود برقرار کنید. نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.
ما در پرمون طرح همراه شما هستیم تا با ارائه برنامه فروش و بازاریابی و دیجیتال مارکتینگ شما را در شناخت مخاطبین هدفتان راهنمایی کنیم