مقایسهی هوش تجاری و هوش بازار
اهداف و فرآیند هوش تجاری
- یک شرکت باید به کدام بخش خود منابع بیشتری را اختصاص بدهد؟
- یک شرکت باید سعی کند در مرحلهی بعدی به کدام بازارها نفوذ کند؟
- آیا برای یافتن اقلام خرید بهترین مشتریان هم الگوهایی وجود دارد؟
- شرکت علاوه بر محصولات موردنیاز مشتریان فعلی چه محصولات دیگری را نیز میتواند به آنها عرضه کند؟
- شرکت، محصولات فعلی و جدید خود را به کدام بخشهای جمعیتی میتواند تزریق کند؟
درحالیکه هیچ برنامهی طراحیشدهای برای چگونگی گردآوری هوش بازار وجود ندارد، بسیاری از تجارتها با اجرای اشکال مختلف تحلیلهای سطح بالا از عهدهی جمعآوری این اطلاعات بر میآیند. آجیت سانکاران (Ajith Sankaran)، معاون ارشد هوش بازار شرکت بلو اوشن (Blue ocean) در این مورد گفته است که شرکتها غالباً این موضوع را فراموش میکنند که مشتریان منبع بالقوه و غنی اطلاعات هستند. سانکاران در مصاحبه با بیزینس نیوز دیلی گفته است:
«تجارتهای کوچک میتوانند به شیوهای موثر و بسیار مقرونبهصرفه فرآیندهایی را برای گردآوری اطلاعات مشتریان و حفظ فهرستهای مشتری و انواع برنامههای بازخورد مشتری، طراحی کنند».
به عقیدهی سانکاران، تحقیقات اینترنتی، بازخورد تیمهای فروش و تحویل محصول، انجمنهای صنعتی و سازمانهای دولتی نیز منابع بالقوه اطلاعات محسوب میشوند.
اگر صاحبان تجارت های کوچک بخواهند دادههای تحقیقات بازار را گردآوری کنند، میتوانند از ابزار DIY در زمینهی تحقیقات، نظرسنجی و مطالعات آنلاین نیز استفاده کنند. به عقیدهی سانکاران این امر میتواند رویکرد مفیدی باشد، بهویژه اگر اطلاعات مربوط به مشتریان بهطور کارآمدی حفظ شوند.
دابنی هم استفاده از اطلاعاتی که دسترسی به آنها آسان است، یعنی تحلیلها و آمارهای تجارت الکترونیک را توصیه میکند. برای مثال میتوانید به گردش مشتری در وب سایت نگاهی بیندازید تا دریابید: چند نفر در حال بازدید سایت هستند؟ موقعیت مکانیشان کجاست؟ قدم بعدی آنها پس از ورود به سایت چیست؟ چند نفر تا مرحلهی آخر خرید پیش میروند؟ و چند نفر مبلغ را پرداخت میکنند؟
برای جستجوی این الگوها و بررسی محتوا، عبارات سرچ مشهور، علایم راهنما و پیشنهادات مختلف از هوش بازار استفاده میشود. اگر تجارت شما به اندازهی کافی بزرگ است، شاید بتوانید برای انجام این بررسیها یک تحلیلگر هوش بازار استخدام کنید. تحلیلگر به عنوان متخصص این حوزه میتواند با برقراری ارتباط با سازندگان، پخشکنندگان، مشتریان و سایر کسانی که در ساخت، تولید و توزیع محصولات یک شرکت دخیل هستند، تصویر دقیقتر و متنوعتری از بازار ارائه دهد. این نوع برقراری ارتباط در کنار اطلاعاتی در قالب اعداد و ارقام و نمودار (Hard Data) و تحقیقات بازاریابی، بخش عمدهی هوش بازار یک تجارت را تشکیل میدهد. به محض اینکه این اطلاعات پردازش شوند، مشاغل میتوانند از آن برای اتخاذ تصمیمات مهم از جمله ایجاد فرصتهای در بازار و ایجاد معیارهای توسعه و بهبود بازار استفاده کنند.
مطلب مرتبط: ۱۸ ترند مهم بازاریابی در سال ۲۰۱۸
نقش ابزار هوش بازار در تجارت
پیگیری تمام اطلاعاتی که از طریق هوش بازار به دست میآید میتواند برای تجارت های کوچک به یک کار وقتگیر تبدیل شود. اما جای نگرانی نیست. ابزار آنلاین بسیار زیادی وجود دارند که به شما کمک میکنند هوش بازار خود را گردآوری، تحلیل کنید. برای تجارت هایی که به یک سیستم هوش تجاری نیاز دارند، آپشنهای نرمافزاری رایجی از جمله پنتاهو (Pebtaho) و سیسنس (Sisense) وجود دارد. دیگر اینکه، خدمات رایانش ابری همچون اوراکل (Oracle) و برست (Birst) میکنند تا بهراحتی هوش تجاری را در میان واحدهای سازمانی خود به اشتراک بگذارید. میتوانید راهکارهای وبسایتهایی نظیر G2 ،Crowd ،Software Advice و Top Ten Reviews را مقایسه کنید.
همانطور که تجارت شما رشد میکند و توسعه مییابد ممکن است با چالشهای جدیدی مواجه شود. این چالشها به آن معناست که باید زمان کافی را به گردآوری هوش (اطلاعات) اختصاص بدهید. دابنی عقیده دارد که همزمان با افزایش میزان اطلاعات، ممکن است برای بررسی و دستکاری اطلاعات لازم باشد ابزار آماری و تکنولوژیهای پیچیدهتری را بهکار بگیرید.
جهت آشنایی با خدمات آژانس تبلیغاتی پرمون طرح میتوانید به بخش خدمات مجموعه مانند دیجیتال مارکتینگ، ساخت تیزر تبلیغاتی و … مراجعه کنید.