با خواندن این مقاله در آژانس تبلیغاتی پرمون طرح میتوانید بفهمید دیجیتال مارکتینگ چیست، چه افرادی با چه سمتهایی در این حوزه فعالیت میکنند، هر کدام باید چه مهارتهایی داشته باشند و عملکرد آنها در فضای دیجیتال هریک چگونه سنجیده میشود.
این مقاله برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که شناختی کمی از دیجیتال مارکتینگ دارند و یا یک دید کلی با توجه به ارتباط کم حرفهی خود از دیجیتال مارکتینگ دارند.
افرادی که در یکی از حوزههای دیجیتال در حال حاضر فعالیت میکنند اما میخواهند دید خود را گسترش دهند یا حوزهی فعالیت خویش را تغییر دهند.
افرادی که در شرکتهای تبلیغاتی یا آژانسهای دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنند و میخواهند بدانند با کمک چه افرادی میتوانند کمپین تبلیغاتی خود را برنامه ریزی میکنند.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
هر نوع بازاریابی که برای معرفی یک برند، محصولات یا خدمات و معرفی یک سازمان در فضای دیجیتال انجام میشود زیر مجموعهای از دیجیتال مارکتینگ است. زمانی که تبلیغات مختلف چه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم برای ایجاد آگاهی در مخاطب در دنیای دیجیتال با ابزارهای دیجیتال انجام میشود، در واقع شما دارید در بازاریابی دیجیتال انجام میدهید.
بسترهای فضای دیجیتال چیست؟
فضای مناسب چه پیش ساخته باشد یا شما آن فضا را برای بیان پیام خود آماده کنید بستر دیجیتال است، مثل موبایل، وب سایت و سایر ابزارهای دیجیتال
در هر یک از این بسترهای دیجیتال به طریقی میتوان پیامی که میخواهیم به مخاطب خود برسانیم که به آن کانالهای ارتباطی میگوییم.
مثل شبکههای اجتماعی مختلف (پینترست، لینکدین، اینستاگرام، فایرورک، توئیتر و…)، ایمیل، اس ام اس، بنرهای سایت و…
بازاریابی برونگرا و درونگرا در فضای دیجیتال چیست؟
نظرات مختلفی در خصوص انواع روشهای بازاریابی در دنیای دیجیتال وجود دارد، برخی با دسته بندی که من در اینجا انجام میدهم ممکن است مخالف باشند اما به طور کلی شناختن راههای مختلف حضور شما در فضای دیجیتال مهم است و چون با این دسته بندی میتوانستم منظورم را به مخاطب بهتر برسانم این دسته بندی را انتخاب کردم.
به طوری کلی میتوانیم بازاریابی در فضای دیجیتال را به دو دستهی درونگرا و برونگرا تقسیم کنیم.
بازاریابی درونگرا زمانی است که ما از کانالها و بسترهای دیجیتال شخصی خود پیاممان را به گوش مخاطب میرسانیم، مثل وبسایت و شبکههای اجتماعی خود.
بازاریابی برونگرا زمانی اتفاق میافتد که ما پیام خود را از طریق وبسایت، شبکه اجتماعی دیگران به دست مخاطب میرسانیم.
میتوانیم طور دیگری نیز این دو نوع بازاریابی را تعریف کنیم، زمانی که مخاطب خودش به دنبال ما میگردد و ما را پیدا میکند بازاریابی درونگرا اتفاق میافتد، فرض کنید فردی میخواهد سرویس خواب بخرد و در گوگل کلمهی “سرویس خواب دو نفره” را سرچ میکند یا در اینستاگرام این هشتگ را سرچ میکند و سایت یا پیج اینستاگرام ما را پیدا میکند. در این حالت بازاریابی درونگرا رخ داده است.
اما در بازاریابی برونگرا مخاطب به دنبال موضع دیگریاست که مثلا وارد یک سایت میشود و ما با یک پاپ آپ یا تبلیغات بنری بر سر راهش سبز می شویم و پیام خود را به او می رسانیم.
تعریف دوم معمولا رایجتر است و اگر ریپورتاژی تولید کنیم و در یک سایت دیگر قرار دهیم، از آنجا که مخاطب با سرچ پیام ما را دیده میتوان آن را بازاریابی درونگرا دانست.
برای تبلیغات در دنیای دیجیتال چه راههایی وجود دارد؟
۱-سئو Search Engine Optimization:
همانطور که احتمالا میدانید سئو به معنای بهینه سازی برای موتورهای جستجو گر است. یعنی وب سایت و محتوای خود را به گونهای بهینه بنویسید و بسازید که گوگل (بینگ یا دیگر موتورهای جستجو) شما را به عنوان نتیجهی جستجو به افراد نشان دهد.
برای مثال سایت با سرعت مناسبی داشته باشید که زیر ۳ ثانیه بالا بیاید، مخاطب با ۳ کلیک به هدف خود دست پیدا کند، ویدئو و عکسهایی با حجم کم آپلود کنید که سریع نمایش داده شوند.
از برچسبهای مرتبط با محتوای خود در سایتتان استفاده کنید. کلیدواژهای انتخاب کنید که با اتوریتی وب سایت شما سنخیت داشته باشد و دیگر نکات مرتبط با سئو را رعایت کنید تا موتورهای جستجوگر شما را به عنوان پاسخ جستجو به مخاطب نشان دهد.
چرا که آنها میخواهند بهترین جواب را به مشتری خود بدهند پس با دقت زیادی به رفتار مخاطبین با وب سایت و مطالب شما تصمیم میگیرند در مقابل جستجوی افراد آیا شما پاسخ مناسبی هستید یا خیر
۲-بازاریابی توسط موتورهای جستجو (Search Engine Marketing):
در این روش شما با پرداخت مبلغی به موتورهای جستجو گر وبسایت یا مطالب خود را برای مخاطبین جز نتایج اولیه قرار میدهید.
در واقع هر ترافیکی که وارد وب سایت شما میشود و شما بابت آن پول پرداخت کردهاید Paid Traffic محسوب میشود. اگر این هزینه را به موتورهای جستجوگر مثل گوگل، که اصطلاحا به آن گوگل ادوردز میگویند بپردازید SEM انجام دادهاید.
۳-بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing):
قسمت مهمی از حضور شما در شبکههای اجتماعی تولید محتوای شماست، رقابت در دنیای اطلاعات و خلاقیت افراد مختلف سخت است پس باید برای تولید محتوای خود برنامهریزی درستی داشته باشید تا بتوانید مخاطبین مورد نظر خود را جذب کنید.
اینستاگرام یکی از مهمترین شبکههای اجتماعی این روزهای ایران به حساب میآید که با الگوریتمهای مختلف هر روز در حال آپدیت است پس باید به روز باشید و بتوانید مطالبی را ارائه کنید که در خیل تغییرات سریع اینستاگرام عقب نمانید.
از هشتگهای مناسب استفاده کنید، تعداد زیادی هشتگ به کار نبرید، به ساعت انتشار مطالب دقت کنید و علایق دنبال کنندگان خود را بشناسید.
در عین حال اینستاگرام هم مانند گوگل سرویسی دارد به نام پروموت کردن محتوا که با پرداخت هزینه میتوانید از تبلیغات اسپانسری استفاده کنید و محتوای خود را به مخاطبین بیشتری نمایش دهید. البته که این سرویس نیز مانند گوگل ادوردز برای ما ایرانیها بسته است اما روشهایی برای دور زدن این تحریمها وجود دارد.
۴- ایمیل و اس ام اس مارکتینگ
برخی معتقدند که دورهی این ابزارها سر آمده است اما باید بگویم اگر حرفهای و خلاق باشید میتوانید از این ابزارها به خوبی استفاده کنید.
پس سعی کنید از روشهای مختلف دیتا بیس خود را جمع آوری کنید و برای این دیتا بیس احترام زیادی قائل باشید. پس پیامی ارزشمند برای آنها بفرستید و برای آنها پیامهای بی ارزش(اسپم) نفرستید و لیست خود را بیهوده از بین نبرید.
۵-تبلیغات بنری و همسان
تبلیغات مختلفی که در قالب دیگر سایزها میتوانید استفاده کنید، اگر بنری جدا باشد تبلیغات بنری و اگر جزیی از قالب سایت باشد تبلیغات همسان است، این نوع تبلیغات هم برای سایت شما بک لینک ایجاد میکند و هم شما به نوعی از ابزارهای دیگران (تبلیغات برونگرا) برای تبلیغات خود استفاده میکنید.
با استفاده از عکس و تیتر مناسب میتوانید مخاطبان را مجذوب کنید تا به روی لینک شما کلیک کنند و پیامی که میدهید به دست آنها برسانید.
۶- ویدئو مارکتینگ
انتشار انواع ویدئوهای در فضاهای مختلف (آپارت، اپلیکیشنها و..) قسمتی از تبلیغات ویدئویی هستند. تبلیغات ویدئویی جز تبلیغات پر بازدید در عصر حاضر است چرا که افراد ترجیح میدهند یک ویدئو ببیند تا بخواهند یک متن طولانی را بخوانند.
چه متخصصهایی در واحد دیجیتال مارکتینگ کار میکنند؟
کارشناس سئو یا سئو منیجر : وظیفه و تعهد این کارشناس افزایش ترافیک ورودی به سایت است . این کار میتواند از روشهای پولی یا از روشهای رایگان انجام گیرد. یک سئو منیجر باید مقداری به کد نویسی و برنامه نویسی سایت مسلط باشد تا بتواند اشکالات کوچک سایت را اصلاح کند یا باگهای سایت را پیدا کند و به طراح سایت برای رفع آنها انتقال دهد. او باید به نرم افزارهای تحلیل داده سایت مثل گوگل آنلیتیکس مسلط باشد. یک کارشناس سئو با طراح سایت و کارشناس تولید محتوا ارتباط مستقیمی خواهد داشت.
متخصص بازاریابی محتوا Content Marketing Specialist
شاخص کلیدی ارزیابی عملکرد اصلی : Time on page،Overall blog traffic
نوشتن یا جمع آوری مقالات جز وظایف کارشناس تولید محتوا است، او باید بتواند سئوی متن خود را به خوبی رعایت کند و از ابزارهای مختلفی برای سنجش و انتخاب کلیدواژهی مطالبش استفاده کند. باید بتواند عناوین مناسبی برای مطالب خود بنویسد تا خواننده را جذب کند. پس حاصل کارش افزایش ورودی به بلاگ و همچنین افزایش دادن زمانی است که خواننده در بلاگ حضور دارد.
نحوهی عملکرد کارشناس محتوا را دو نفر تعیین میکنند استراتژیست و سئو منیجر، آنها مشخص میکنند روی چه خط و استراتژی تولید محتوا را انجام گیرد.
استراتژیست دیجیتال:
استراتژیست دیجیتال گوش و چشم واحد دیجیتال است. او باید همهی حوزههای مختلف دیجیتال را بشناسد و برنامهی کلی برای نحوه ی پیشبرد کمپینهای ارائه کند و بایدها و نبایدهای حضور برند در دنیای دیجیتال را مشخص کند.
استراتژیست باید به ابزارهای تحلیل مثل گوگل انلیتیکس مسلط باشه، او رصد رقبا را به عهده دارد و با توجه به عملکرد و اهداف شرکت استراتژی فعالیت شرکت در فضای مجازی را مشخص میکند. بر اساس استراتژی تبلیغاتی که برند باید انجام دهد مشخص و کانسپت کلی تولید محتوا معلوم میشود. در نهایت عملکرد یک استراتژیست نهفته در عملکرد بقیه گروه خواهد بود و اگر همه کار خود را به درستی انجام دهند مشخص میشود استراتژی درست بوده است یا باید تغییر کند.
مدیر شبکههای اجتماعی Social Media Manager
مدیر شبکههای اجتماعی وظیفهی مدیریت صفحات مختلف شبکههای مجازی شرکت رو به عهده دارد. برخی شرکتهای بزرگ مدیریت هر صفحه ی خود را به یک فرد میسپارند.
مدیر شبکههای اجتماعی باید پاسخگوی دنبال کنندگان باشد، بر کامنتها نظارت داشته باشد، ترندهای روز شبکههای سوشال را به مدیر محتوا گزارش دهد و بتواند عملکرد کمپینهای مختلف در سوشال را بسنجد. او همچنین باید بتواند دلیل افزایش و کاهش تعداد دنبال کنندگان یا میزان تعامل مخاطبین با صفحهی برند را تحلیل کند.
مدیا پلنر:
معرفی تبلیغات و پنل های تبلیغاتی به عهده مدیا پلنر است، این کار با همکاری استراتژیست و تولید محتوا انجام میگیرد و اگر آنها کار خود را به درستی انجام دهند مدیا پلنر باید در مقابل دلیل دیده شدن یا نشد محتوا پاسخگو باشد.
مدیا پلنر بر اساس شناختی که از شبکههای اجتماعی دارد و براساس تجربه ی کمپینهایی که اجرا کرده است در خصوص اینکه تبلیغات چگونه در چه زمانی و در چه پلتفرمهایی در دیجیتال انجام شود به استراتژیست پیشنهاداتی میدهد و در نهایت مدیاهایی که باید استفاده شود معرفی میکند و همچنین مسئول هماهنگی با پیمانکاران و پخش کنندگان محتوا مدیا پلنر است.
دیگر همکاران:
از جمله دیگر افرادی که با تیم دیجیتال همکاری میکنند طراحان سایت، طراحان گرافیست، عکاسان، ایده پردازان را میتوانیم نام ببریم.
در نهایت تمامی این متخصصین با یکدیگر همکاری میکنند تا با ابزارهایی که در اختیار دارند یک کمپین بازاریابی دیجیتال را اه اندازی کنند و پیام برند را به گوش مخاطب برسانند.
اگر در مورد وظایف مدیر دیجیتال مارکتینگ بیشتر میخواهید بدانید بر روی آن کلیک کنید.
ما در آژانس تبلیغاتی پرمون طرح همراه شما هستیم از بررسی ایده تا اجرای کمپین های تبلیغاتی دیجیتال مارکتینگ، کافیست با شماره های درج شده در وبسایت با ما در تماس باشید.