در پرمون طرح بخوانیداحتمالاً این جمله را از بیل گیتس شنیده باشید که «محتوا پادشاه است». هرچند که این جمله اهمیت و اثرگذاری محتوا را بدون اغراق و به درستی نشان میدهد، اما توجه به این نکته نیز ضروری است که هر محتوایی توانایی پادشاهی ندارد. برای آنکه محتوا بتواند تأثیر بهینهای داشته باشد، باید اصول و موارد متعددی در طراحی آن رعایت شده باشد. این موضوع باعث شده تولید محتوا تبدیل به فرایندی دقیق و ظریف شود که نیازمند برنامهریزی است. غرق شدن در فرایندهای اجرایی تولید محتوا بدون داشتن یک تصویر کلان و نقشه راه باعث میشود انرژی، زمان و هزینه فراوانی صرف شود بیآنکه در نهایت نتیجه مطلوبی به دست آید. یکی از مهمترین ابزارها برای حل این مسأله تقویم بازاریابی محتوا است.
تقویم محتوایی به عنوان برنامه کلان و جامعی برای تولید محتوا به کار میرود؛ از همینرو ضروری است تا بتواند تولید محتوا را به فرایندی ساختارمند، منظم و قابل برنامهریزی تبدیل کند. برای آنکه بدانیم چطور میتوانیم یک تقویم تولید محتوای مؤثر طراحی کنیم، ابتدا لازم است با تعریف و سرفصلهای کلیدی تقویم محتوایی آشنا باشیم.
تقویم محتوا چیست و شامل چه مواردی است؟
تقویم محتوایی برنامهای منظم شامل زمانهای انتشار هر محتوا و موضوعات هریک از آنهاست که به تیم تولید محتوا کمک میکند از مدتها قبل برای فرایندهای طراحی و تولید برنامهریزی کنند. این تقویم اغلب شامل یک یا چند مورد از موضوعات زیر است:
- تاریخ و زمان دقیق انتشار هر محتوا
- شبکه اجتماعی و یا سایر نقاط انتشار برای هر محتوا
- موارد لازم برای محتوا (عکاسی، تولید ویدیو، موشنگرافیک و…)
- سرفصلهای موضوعی هر محتوا و در برخی موارد متن و هشتگهای آن
- سایر نکات مربوط به هر محتوا (به عنوان مثال انتشار یک محتوای جانبی در صفحه چند اینفلوئنسر و…)
بیشتر بخوانید : تولید محتوای ویدئویی به چه صورت می باشد
مراحل طراحی و ساخت تقویم محتوا
مانند تمامی فعالیتهای ارتباطات بازاریابی اولین گام در طراحی و ساخت تقویم محتوایی اینستاگرام یا سایر شبکههای اجتماعی، تعیین اهداف برمبنای شناخت مخاطب و ویژگیهای برند است. این هدف زیربنای کلی فعالیتها را تعیین میکند. برمبنای بینش مخاطب، ویژگیهای صنعت و شخصیت برند، زمانبندی لازم برای انتشار محتواها مشخص میشود. ممکن است انتشار محتوا در آخر هفتهها برای برندی بهتر باشد و برندی دیگر با توجه به صنعتی که در آن فعالیت میکند و جایگاهی که دارد، نیاز داشته باشد هفتهای حداقل ۳ پست منتشر کند تا در فضای شلوغ ارتباطی مرتبط با صنعت خود دیده شود.
سپس سرفصلهای کلیدی تعیین میشود. هر محتوایی که منتشر میشود باید هدفی داشته باشد. انتشار محتوا به صورت بیهدف و محض خالی نبودن عریضه نتیجهای جز هدر رفت هزینه و زمان ندارد و در بعضی موارد حتی میتواند تأثیرات منفی داشته باشد. اگر محتوایی تولید میشود باید یکی از ویژگیهای کلیدی و سرفصلهای اصلی برند را پوشش دهد.
سپس سرفصلهای موضوعی طراحی میشوند. انتشار پستهای معرفی تاریخچه، پستهای آموزشی برای ترویج فرهنگ مصرف، پستهای مناسبتی برای حضور در زندگی روزمره مخاطبان، مسابقهها و چالشها و تمامی موارد دیگر موضوعاتی هستند که میتوانند بسترهایی برای انتقال ویژگیها و خصوصیات زیربنایی برند باشند.
در نهایت برمبنای تمامی موارد ذکر شده، تقویم بازاریابی محتوایی با تعیین تاریخ و موضوع هر محتوا طراحی میشود. در گامهای بعدی موضوعات بسط داده میشوند و تبدیل به ایدههای قابل اجرا میشوند تا در زمان لازم فرایند طراحی و تولید آنها با کمترین چالش و با آمادگی حداکثری انجام شود.
نحوه دستهبندی محتوا برای نوشتن تقویم محتوا
دستهبندی موضوعی محتواها کمک میکند تا مطالب تکراری و خستهکننده نشوند. بهتر است چند سرفصل کلیدی کلی برای محتواها طراحی شود و ایدههای مختلف برمبنای آنها دستهبندی شوند. به عنوان مثال محتواها را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
- پستهای معرفی برند و محصول
- پستهای مرتبط با فرهنگ سازمانی و یا فرهنگ مصرف
- پستهای آموزشی
- چالشها و مسابقهها
- پستهای مناسبتی در مورد مناسبتهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی یا مذهبی
- گزارشها، اطلاعیهها و رویدادها
این موارد تنها برخی از دستهبندیهای موضوعی ممکن هستند. آنچه اهمیت دارد آن است که تمامی موضوعات باید با هویت و شخصیت برند ارتباط مستقیم داشته باشند. برای یک برند ضرورتی ندارد که در تمامی مناسبتهای فرهنگی اجتماعی محتوایی تولید و منتشر کند. انتشار محتوا در موضوعات بیارتباط باعث ایجاد تشویش و سردرگمی در ذهن مخاطبان میشود.
بیشتر بخوانید : تولید محتوای تصویری به چه صورت می باشد .
مزایای نوشتن تقویم بازاریابی محتوا برای کسبوکارها چیست؟
به عنوان برخی از مهمترین مزایای تقویم محتوایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرفهجویی در وقت و هزینه از طریق نظم: داشتن تقویم محتوایی باعث میشود برنامهریزی برای فرایند تولید و طراحی سادهتر باشد. برنامهریزی از پیش و انجام همزمان فعالیتهای مشابه (مثلاً انجام فیلمبرداری برای چند محتوا تنها با یکبار آفیش کردن) باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
- انسجام در تولید محتوا: رعایت انسجام در تولید و انتشار محتوا تأثیر به سزایی در افزایش تعامل با مخاطبان دارد. با داشتن یک تقویم محتوایی موضوعات و محتواها از پیش مشخص هستند و دیگر روند انتشار پستها به دلیل نرسیدن به تاریخ و یا نداشتن ایده بهم نمیریزد.
- افزایش فرصت برای اصلاح و پیشگیری از اشتباهات بزرگ: بسیاری از اشتباهات جزئی یا بزرگ ناشی از عجلهایست که برای رسیدن به یک ددلاین به خرج میدهیم. با برنامهریزی از پیش فرصت بیشتری برای تولید محتوا و بررسی و اصلاح مجدد آن وجود دارد.
- امکان اجرای کمپینهای بلند مدت و موازی: داشتن یک برنامه و تقویم محتوایی منسجم کمک میکند تا ذهن ایدهپردازان و تیمهای تولید برای طراحی و اجرای کمپینهای موازی دیگر باز باشد.
- از دست ندادن موقعیتها و مناسبتها: حضور در مناسبتهای مرتبط با هویت برند و پیوند زدن آنها به شخصیت برند و محصول یا خدمت آن روشی بسیار اثرگذار در تقویت جایگاه برند است. تقویم محتوایی کمک میکند تا تمامی مناسبتها از پیش مشخص باشند و هیچ مناسبتی فراموش نشود.
- ساختارمند شدن فرایند تولید محتوا و افزایش کیفیت: هنگامی که برنامه، موضوعات و زمانبندی تولید محتواها مشخص باشد، تیم تولید میتواند به صورت اختصاصی روی فرایند طراحی و اجرا تمرکز کند تا خروجی کارها کیفیت بیشتری داشته باشد. همچنین تقویم بازاریابی محتوا به فرایندهای تولید نظم میدهد و باعث میشود تقسیم وظایف و ارتباطات بین تیمها روانتر و بهتر انجام شود.
نمونههای تقویم محتوایی اینستاگرام و وبسایت
به عنوان یک نمونه، میتوان تقویم محتوایی وبسایت Hootsuite را در نظر گرفت. تیم Hootsuite کلیات تقویم محتوایی خود را مشابه تصویر زیر در یک جدول در Google Sheet آماده میکند تا افراد تیمهای مختلف به صورت آنلاین به آن دسترسی داشته باشند. این جدول زمان انتشار پستها، سرفصلهای موضوعی، متن و محتوا و حوزه انتشار را تعیین میکند.
هر سرفصل موضوعی رسانهها و ویژگیهای رسانهای مخصوص به خود را دارد که در برگه دیگری مشخص شده است.
موضوعات مهم در مورد هر سرفصل کلیدی و رسانه نیز در برگه دیگری ثبت شده است.
با توجه به آنکه Hootsuite به صورت روزانه حجم قابل توجهی از محتوا را تولید و منتشر میکند این جداول و برگهها به تیمهای مختلف کمک میکند تا به صورت منسجم و با برنامهریزی قبلی به تولید و انتشار منظم محتواها بپردازند.
در نهایت محتواهای تولید شده نهایی در پلتفرم Hootsuite Planner بارگذاری میشوند تا شکل نهایی آنها قابل مشاهده باشد و در صف انتشار قرار گیرند تا رأس ساعت و در تاریخ مشخص شده منتشر شوند.