اینترنت دنیای بیپایان امکانات است. دسترسی به اخبار روز جهان و یافتن اطلاعات در مورد موضوعات تخصصی، امروز و با استفاده از اینترنت، تبدیل به امری ساده و سریع شده است. تنها با چند کلیک میتوان آخرین اخبار را در رابطه با هر موضوعی یافت. با یک جستجوی ساده میتوان به دریایی از اطلاعات، آمارها، دادهها و مقالات تخصصی دسترسی داشت. گسترش این فضا، بستر فوقالعادهای را نیز برای کسبوکارها فراهم کرده، تا به شکلی بهینه ارتباطات خود را با مخاطبان و مشتریان بالقوه و بالفعل خود تقویت کنند. در شرایطی که بخش قابل توجهی از مردم جهان روزانه مقدار زیادی از وقت خود را در وبسایتها، شبکههای اجتماعی و سایر بسترهای دیجیتال سپری میکنند، حضور مؤثر و بهینه در این فضا، باعث میشود کسبوکارها علاوه بر آنکه در معرض دید گستره وسیعی از مخاطبان قرار گیرند، حضوری فعال در زندگی روزمره آنان نیز داشته باشند. اما با توجه به آنکه این فضا به صورت ذاتی بسیار سریع و شلوغ است، برای موفقیت در آن، مانند هر موضوع تخصصی دیگر، باید از دانش و تجربه متخصصان این حوزه بهره گرفت از همین رو با ما در آژانس تبلیغاتی پرمون طرح همراه باشید .
چگونه مدیر و کارشناس دیجیتال مارکتینگ شویم؟
دیجیتال مارکتینگ علم و تخصص استفاده بهینه و مؤثر از فضای دیجیتال برای مارکتینگ و برندینگ است. فضای دیجیتال ابزارهای متعددی را در اختیار کسبوکارها قرار میدهد تا برند، محصولات و خدمات خود را به مخاطبان معرفی کنند و سپس با ایجاد تعامل و برنامهریزی فعالیتهای ارتباطی مختلف ضمن افزایش فروش، مخاطبان خود را به مشتریانی وفادار و در نهایت به سفیران برند خود تبدیل کنند. با توجه به آنکه اثربخشی قابل توجه دیجیتال مارکتینگ، در صورتی که به شکل درست و اصولی انجام شود، تقریباً برای تمامی کسبوکارها ثابت شده است، در سالهای اخیر تقاضای فراوانی برای کارشناسان و متخصصان حوزه دیجیتال مارکتینگ ایجاد شده است. این متخصصان که به عنوان «دیجیتال مارکتر» شناخته میشوند، جایگاه مهمی در سازمانها، استارتاپها، کسبوکارها و حتی نهادهای دولتی، فرهنگی و اجتماعی دارند. آنها با بهرهگیری از دانش و تجربه تخصصی خود میتوانند نقش مهمی در موفقیت برندها ایفا کنند. بنابراین تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر در جهان امروز که تقاضای زیادی برای این تخصص در بازار کار وجود دارد، جذابیت زیادی برای علاقمندان دارد. اما برای آنکه متوجه شویم چطور میتوان به یک دیجیتال مارکتر موفق تبدیل شد، ابتدا باید بدانیم دیجیتال مارکتر کیست.
دیجیتال مارکتر کیست؟
دیجیتال مارکتر متخصصی است که با استفاده از ابزارها و کانالهای ارتباطی دیجیتال تلاش میکند تا فعالیتهای مارکتینگ و برندینگ یک برند را در فضای دیجیتال برنامهریزی و پیادهسازی کند. هدف او ایجاد کانالهایی برای دسترسی به مخاطبان بالقوه و تولید لید (مشتریان احتمالی)، افزایش آگاهی از برند، تبلیغ و ترویج محصولات و خدمات، افزایش تعامل میان مخاطبان و برند، افزایش نرخ تبدیل و در نهایت افزایش وفاداری است. هر برند به فراخور شرایط و خصوصیات خود، ابزارها و داراییهای دیجیتال متفاوتی دارد؛ از وبسایت اختصاصی و حساب کاربری برند در شبکههای اجتماعی، تا خبرنامهها، رپورتاژها و حتی تبلیغات کلیکی و بنری. وظیفه دیجیتال مارکتر برنامهریزی و اجرای استراتژی متناسب با برند در این کانالهاست، به نحوی که به شکلی یکپارچه و همافزا اهداف ارتباطی برند را عملی سازند. فضای دیجیتال علاوه بر امکانات ارتباطی متعددی که در اختیار افراد و کسبوکارها قرار میدهد، محیطی بسیار دقیق است. در کانالهای ارتباطی سنتی و آفلاین دسترسی به اطلاعاتی نظیر ویژگیهای دموگرافیک، علایق، دغدغهها و یا احساسات و افکار مخاطبان تقریباً غیرممکن است، اما ابزارهای دیجیتال به متخصصان این امکان را میدهند که این موارد را با دقت شگفتانگیزی در اختیار داشته باشند. از جمله مهمترین وظایف دیجیتال مارکتر طراحی و برنامهریزی فعالیتها برمبنای این اطلاعات و سپس آنالیز و بررسی نتایج و اصلاح و بهینهسازی استراتژی اولیه با استفاده از اطلاعاتی است که همین ابزارها در خصوص نتایج در اختیار او قرار میدهند.
دیجیتال مارکتینگ موضوعی وسیع و گسترده است و زیرشاخهها و تخصصهای مختلفی را در خود جای میدهد. به همین دلیل دیجیتال مارکترها نیز بسته به تخصص و تمرکز موضوعی فعالیتهایشان به گروههای تخصصی مختلفی تقسیم میشوند.
با انواع دیجیتال مارکترها آشنا شوید
- متخصصان سئو و اینباند مارکتینگ: این گروه از دیجیتال مارکترها به طور تخصصی بر تقویت زیرساخت وبسایت برندها تمرکز دارند. هدف آنها افزایش ترافیک ورودی، بهبود تعامل و افزایش نرخ تبدیل است. این امر معمولاً از طریق تولید محتوای جذاب و مرتبط، بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، تعیین و استفاده مناسب از کلمات کلیدی مرتبط و سازماندهی لینکها در کنار استفاده بهینه از لینکهای داخلی و خارجی انجام میشود. KPIها یا شاخصهای کلیدی مهم برای این گروه از متخصصان میزان ترافیک اورگانیک وبسایت و سایر آمارهای تفکیکی مربوط به وبسایت است.
- متخصصان تبلیغات کلیکی و بنری: کار این گروه از دیجیتال مارکترها طراحی کمپینهای تبلیغات کلیکی است. این نوع از تبلیغات با انتشار لینک یا بنر در وبسایتهای پرمخاطب و یا موتورهای جستجو (مانند سرویس Google Ads) انجام میگیرد. با توجه به آنکه در این نوع از تبلیغات، به ازای هر کلیک روی تبلیغ هزینهای پرداخت میشود، بهینهسازی این تبلیغات به گونهای که بیشتر برای مخاطبان هدف نمایش داده شوند علاوه بر افزایش موفقیت کمپین، باعث صرفهجویی در هزینهها نیز میشود؛ به همین دلیل، متخصصان این حوزه با بررسی آمارها و دادههای مربوط به مخاطبان هر وبسایت و با انتخاب دستهبندیهای دموگرافیک و گروههای سنی، فکری و اجتماعی مناسب و همچنین با بهرهگیری از ابزارهای مختلف تبلیغات کلیکی مانند ریتارگتینگ، تبلیغات همسان و نظایر آنها، تلاش میکنند تا کمپینهای کلیکی را به شکلی بهینه و تأثیرگذار طراحی کنند.
- متخصصان شبکههای اجتماعی: شرح وظایف دیجیتال مارکترهای حوزه شبکههای اجتماعی بسیار وسیع است. متخصصان این حوزه بر برنامهریزی برای تولید و انتشار محتوا برمبنای زمانهای بهینه، انتخاب هشتگها، حضور در میان مطالب پیشنهادی و حتی پاسخدهی به نظرات و پیامهای کاربران تمرکز دارند. همچنین تبلیغات در شبکههای اجتماعی از طریق صفحات و حسابهای کاربری پرمخاطب بخش دیگری از موضوعاتی است که این متخصصان باید پوشش دهند. با توجه به آنکه شبکههای اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، توییتر یا لینکدین هریک امکانات و ویژگیهای متفاوتی دارند، گاه دیجیتال مارکترهای فعال در این بخش به صورت تخصصی بر یکی از این شبکههای تمرکز میکنند و به عنوان متخصص آن شبکه به فعالیت میپردازند. ماهیت این شبکهها به شدت با ترندها گره خورده و به همین دلیل فعالان این حوزه باید به صورت مداوم ترندها و مطالب روز را بررسی کنند و استراتژیها را همسو با موضوعات داغ روز طراحی نمایند.
- متخصصان ایمیل مارکتینگ: کار این گروه از متخصصان، آماده کردن ایمیلهای تبلیغاتی، جمعآوری و پالایش لیست دریافتکنندگان و آنالیز و بهینهسازی فعالیتهای ایمیل مارکتینگ بر مبنای نتایج به دست آمده است. انتخاب موضوعات و تیترها، طراحی ساختار ایمیلها و شکل آنها، افزایش نرخ باز شدن ایمیلها و نرخ کلیک بر روی لینکها و همچنین زمانبندی ارسال آنها به شکلی که بهینه و اثرگذار باشد مهمترین بخش از شرح وظایف دیجیتال مارکتر فعال در این بخش است.
- متخصصان موبایل مارکتینگ: این گروه از متخصصان به طور ویژه بر تلفنهای همراه تمرکز دارند. برنامهریزی نحوه استفاده از اپلیکیشنها و پلتفرمهای مختلف و ظرفیتهای تبلیغاتی آنها و اساماس مارکتینگ مهمترین بخش از فعالیتهای این گروه را تشکیل میدهد.
- متخصصان افیلیت مارکتینگ: دیجیتال مارکترهایی که به صورت تخصصی در زمینه افیلیت مارکتینگ فعالیت میکنند سعی میکنند با انتخاب اینفلوئنسرها و کانالهای تبلیغاتی بهینه و مرتبط با برند و محصول آن، ضمن افزایش فروش، اعتبار و جایگاه برند را در ذهن مخاطبان تقویت کنند. در فعالیتهای افیلیت مارکتینگ، معمولاً اینفلوئنسر یا کانال تبلیغاتی با لینک یا کدی خاص مخاطبان را به صفحه فروش محصول هدایت میکند و در ازای هر خرید که با استفاده از آن لینک یا کد انجام گیرد کارمزدی دریافت میکند. این نوع از فعالیتها برای برخی از برندهای بزرگ بسیار مهم و کلیدی است و طراحی صحیح و بهینه آن باعث صرفهجویی قابل توجهی در هزینهها در عین افزایش اثرگذاری فعالیتها میشود. نباید فراموش کرد که تبلیغ برای مخاطب نامرتبط، نه تنها باعث هدر رفت بودجه میشود، بلکه به جایگاه و اعتبار برند نیز خدشه وارد میکند.
- متخصصان بازاریابی محتوایی: محتوا زیربنای اصلی تمام فعالیتهای ارتباطی است. در فضای دیجیتال نیز محتوا نقشی کلیدی در تمامی فعالیتها ایفا میکند. وبسایتها با استفاده از محتوای جذاب و منطبق بر اصول سئو مخاطبان را جذب و آنها را مجاب میکنند تا زمان بیشتری را در وبسایت برند سپری کنند. حساب اختصاصی برند در شبکههای اجتماعی بدون تولید و انتشار مداوم محتوای تعاملبرانگیز تفاوتی با یک کانال پشتیبانی ندارد. به همین دلیل دیجیتال مارکترهای فعال در حوزه بازاریابی محتوا معمولاً ارتباط مستقیم و مداومی با متخصصان سایر حوزههای دیجیتال مارکتینگ دارند. کار این متخصصان برنامهریزی و تولید محتوا برای کانالهای ارتباطی مختلف برند است. این محتوا باید ضمن آنکه اهداف ارتباطی برند در فضای دیجیتال را دنبال میکند، هویت و شخصیت آن را به شکلی منتقل کند که در ذهن مخاطبان تثبیت شود.
- متخصصان مارکتینگ آنالیتیکس: متخصصان حوزه مارکتینگ آنالیتیکس با بهرهگیری از دادههای آماری مختلف مربوط به فعالیتهای دیجیتال، توصیههای مختلفی را برای بهتر کردن فعالیتها ارائه میکنند. گسترش علم داده (دیتا ساینس) به این متخصصان کمک میکند با استفاده از آمارها و دادههای متنوع و فراوانی که فضای دیجیتال در اختیار کسبوکارها قرار میدهد، مخاطبان خود را بهتر بشناسند، به آنها پیشنهادات شخصیسازی شدهای ارائه کنند و در نهایت حتی محصولات، خدمات، جشنوارهها و رویدادهای خود را مطابق با نیازها و دغدغههای آنان طراحی کنند. متخصصان مارکتینگ آنالیتیکس میتوانند به فعالان تمام بخشهای دیگر دیجیتال مارکتینگ کمک کنند تا اثربخشی فعالیتهای خود را به شکلی علمی تقویت نمایند.
دیجیتال مارکتر ۳۶۰ درجه کیست؟
اگرچه هر یک از حوزههای مختلف دیجیتال مارکتینگ موضوعی تخصصی است که در سازمانهای بزرگ گاه برای مدیریت و اجرای هر یک از آنها یک تیم چند نفره در نظر گرفته میشود، در برخی موارد، بعضی کسبوکارها و به خصوص استارتاپها به دلیل محدودتر بودن گستره فعالیتهایشان از یک نیرو برای پوشش بیشتر بخشهای دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنند. متخصصی که با اشراف بر تمامی بخشهای مختلف دیجیتال مارکتینگ قادر است کلیه فعالیتهای مورد نیاز یک برند را برنامهریزی کند، به عنوان یک دیجیتال مارکتر ۳۶۰ درجه شناخته میشود.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
مهارتها و تواناییهای دیجیتال مارکتر موفق
یک دیجیتال مارکتر برای موفقیت نیاز به تواناییهای نرم و سخت مختلفی دارد. با توجه به آنکه فضای دیجیتال فضایی سریع و شلوغ است، فعالان این حوزه باید ذاتاً افرادی کنجکاو باشند و به پیگیری ترندهای روز و اخبار و بحثهای داغ در هر مقطع زمانی علاقمند باشند. از طرف دیگر، فضای دیجیتال تقریباً بر روی لبه تکنولوژی قرار دارد و هرروز تکنولوژیها و امکانات جدیدی به آن اضافه میشود، به همین دلیل یک دیجیتال مارکتر موفق باید علاوه بر کنجکاوی به مطالعه و یادگیری موضوعات جدید نیز علاقمند باشد. شرح شغلی دیجیتال مارکترها معمولاً مملو از موضوعات متنوعی است، بنابراین قابلیت مولتیتسکینگ و مدیریت بهینه کارهای مختلف نیز از ضروریات موفقیت در این رشته است. فعالان این حوزه باید توانایی کار با آمار و ارقام و دادهها را نیز داشته باشند تا بتوانند از یکی از مهمترین ویژگیهای این فضا یعنی دقت در نتایج و دادهها استفاده کنند. یک دیجیتال مارکتر پیش از هرچیز یک متخصص مارکتینگ است، بنابراین باید بر مباحث کلی مارکتینگ و برندینگ اشراف داشته باشد.
این موارد موضوعات بنیادی و ابتدایی لازم برای موفقیت به عنوان یک دیجیتال مارکتر را شکل میدهند، اما فعالان این حوزه بسته به تمرکز تخصصی خود لازم است کار با ابزارهای مرتبط و موضوعات تخصصی مرتبط با تمرکز خود را نیز یاد بگیرند. یک متخصص سئو باید تسلط کاملی بر ابزارهایی نظیر گوگل آنالیتیکس یا Google Keyword Planner داشته باشد و یا متخصص افیلیت مارکتینگ باید اینفلوئنسرهای مطرح و زمینههای فعالیت آنان را بشناسد.
شرح شغل و وظایف کارشناس دیجیتال مارکتینگ
سازمانهای مختلف از دیجیتال مارکترها انتظارات متنوعی دارند و هر دیجیتال مارکتر نیز با توجه به زمینه تخصصی خود تواناییهای متفاوتی دارد. به طور کلی وظیفه یک دیجیتال مارکتر فعالسازی ظرفیتهای ارتباطی برند در فضای دیجیتال با استفاده از قابلیتها و ابزارهای متنوعی است که این فضا در اختیار کسبوکارها قرار میدهد؛ از برنامهریزی و اجرای کمپینهای کلیکی تا تولید یا انتشار محتوا و یا طراحی رویدادهای آنلاین. اما دیجیتال مارکتری که به صورت تخصصی در حوزه سئو و اینباند مارکتینگ فعالیت میکند شرح شغلی کاملاً متفاوتی نسبت به متخصص بازاریابی محتوایی دارد. شرح وظایف دیجیتال مارکتر باید توسط سازمان به صورت شفاف و دقیق تعریف شده باشد. در اغلب موارد، هنگامی که در آگهی استخدام دیجیتال مارکتر، اطلاعاتی در مورد زمینههای تخصصی مورد نیاز در صفحه شرح شغل دیجیتال مارکتر دیده نمیشود، سازمان به دنبال یک دیجیتال مارکتر ۳۶۰ درجه است که بتواند اغلب زمینههای مختلف فعالیت را با دقت نسبتاً خوبی پوشش دهد.
وظایف مدیر دیجیتال مارکتینگ چیست؟
مدیر دیجیتال مارکتینگ به عنوان مغز متفکر تیم دیجیتال مارکتینگ، نقشی محوری در برنامهریزی، طراحی استراتژی دیجیتال مارکتینگ و اجرای فعالیتهای ارتباطی دیجیتال دارد. او باید مانند یک دیجیتال مارکتر ۳۶۰ درجه با کلیه حوزههای تخصصی دیجیتال مارکتینگ آشنا باشد و با آگاهی از اهداف ارتباطی برند و هویت و شخصیت آن، ضمن برنامهریزی و سازماندهی فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ، فعالیتهای تیمها و دپارتمانهای مختلف را نیز هماهنگ کند. مهمترین وظیفه مدیر دیجیتال مارکتینگ تعیین استراتژیهای ارتباطی کلان در حوزه دیجیتال و سپس نظارت بر پیادهسازی و اجرای آنهاست، به نحوی که در نهایت کار تمامی گروههای تخصصی مختلف، به شکلی یکپارچه و همافزا اهداف ارتباطی برند را در حوزه دیجیتال عملی کند.
چگونه به یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ تبدیل شویم؟
ابتدا با موضوعات بنیادی و اولیه آشنا شوید. درک جامعی از مارکتینگ و برندینگ و اهداف آنها کسب کنید. سپس به سراغ فضای دیجیتال بروید. شناختی کلی از ابزارها و زمینههای فعالیت در این فضا پیدا کنید. زمینههای تخصصی دیجیتال مارکتینگ را به همراه قابلیتها و شرح وظایف آنها بشناسید. سپس برمبنای علاقه، شروع به مطالعه و کسب دانش در خصوص آن زمینه تخصصی کنید. از یاد نبرید که فضای دیجیتال همواره در حال تکامل است، در نتیجه حتی پس از تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر با سابقه و شناخته شده، همچنان باید دانش خود را از طریق مطالعه مداوم به روز نگه دارید. تقوت مهارتهای نرم خود را از یاد نبرید. شما به عنوان یک دیجیتال مارکتر با بخشهای مختلف سازمانها در ارتباط هستید و باید بتوانید به خوبی با آنها تعامل داشته باشید. زمان عنصر مهمی در فعالیتهای شماست پس باید بتوانید وقتشناس باشید. کار شما معمولاً شامل انبوهی از فعالیتهای سریع است که در بسیاری از موارد باید به صورت موازی و همزمان پیش رود؛ بنابراین همواره سعی کنید در کنار تقویت تخصص و دانش، برای بهبود مهارتهای نرم نیز تلاش کنید. همچنین، بخش مهمی از تخصص یک دیجیتال مارکتر در تجربه او نهفته است، بنابراین در پروژههای مختلف چالشها را شناسایی کنید و برای آنها راه حل ارائه کنید و از طریق همکاری با گروههای حرفهای ، شرکتهای تبلیغاتی و دیجیتال مارکتینگ تجربه خود را افزایش دهید.