نسل z ، عبارتی که در این دهه بارها شنیدهایم. بارها شده در کوچه و خیابان صدای آهنگی به گوشتان بخورد که نه تنها اسم خواننده را نمیدانید بلکه حتی نوع موسیقی را نیز نمیشناسید. یا در محیط کار، کسی به عنوان کارآموز یا همکار به جمع شما اضافه میشود که با وجود اختلاف سنی کمی که بینتان است، چیزهایی میداند یا حساسیتهایی دارد که شما تا به حال ندانسته و نداشتهاید. قطعا همه ما متولدین نسل Z را هم در خانواده، هم در کلاسهایی که میرویم و هم در محل کار دیدهایم.گاهی ارتباط برقرار کردن با آنها بسیار مشکل است و گاهی نیز در کسری از ثانیه آنچنان با شما دوست میشوند که به کلی فراموش میکنید که چند سال یا چند دهه با آنها اختلاف سنی دارید. متولدین نسل Z تا چند سال آینده بازار کار را نیز دگرگون میکنند بنابراین دانستن راههای ارتباطی با آنها بسیار مهم است. در این نوشته آژانس تبلیغاتی پرمون طرح قصد داریم برخی از ویژگیهای این نسل و راههای ارتباطی با آنها را بیان کنیم. با ما همراه باشید.
نسلی برآمده از دل بحران
واژه نسل Z به گروهی از افراد گفته میشود که بین سالهای 1994 تا 2010 میلادی به دنیا آمدهاند؛ نسلی که پس از نسل بازنشسته «بیبیبومرها»(Baby boomers) و نسل مدیران «نسل هزاره» (Millennial) به دنبال جاهطلبی و افزایش تجربه هستند تا در سریعترین زمان ممکن به جای مدیران قبلی بنشینند و سکان هدایت شرکتها و نهادهای اقتصادی و مالی را در دست بگیرند. راههای برقراری ارتباط با این نسل با آنچه در زمان کودکی تا جوانی چه برای جلب اعتمادشان باشد و چه برای به خدمت گرفتنشان در شرکت و دنیای کسب و کار، کاملا متفاوت است. به عنوان مثال شما به عنوان یکی از والدینشان یا کارفرما یا حتی معلم باید بدانید که متولدین این نسل با تکنولوژی بسیار عجین هستند و از همان کودکی یاد میگیرد چگونه باید با وسایل هوشمند کار کنند و حتی ایراد و خطاهای آن را نیز پیدا میکنند.
ویژگی های نسل Z
نسل Z چند سالی است که به دانشگاهها راه یافتهاند. اگر باور کنیم بسیاری از متولدین این نسل حدود 5 سال سابقه کار دارند و حتی همپای تحصیلات دانشگاهی خود، در بازار کار نیز فعال شدند، شناخت ویژگیها و راههای برقراری ارتباط با آنها بیش از پیش جدی میشود. همانطور که گفته شد این نسل از دل بحرانهای اقتصادی، مالی و سیاسی بیرون آمدهاند و بیشتر از نسلهای پیشین خود به دنبال کسب تجارب جدید، استقلال مالی و فکری هستند و هر زمان حس کنند آزادیهای شخصیشان خدشهدار میشود، دست از کار کشیده و سریعا از محل مورد نظر خارج میشوند! هر چند نسل Z سعی در کسب استقلال دارند اما منعطفتر و واقعبینتر هستند. شاید به همین دلیل است که در موقعیت و امکانات مشابه، عملکردی بهتر از نسلهای قبلی دارند. یکی از ویژگیهایی که این نسل دارد، سودای مدیریت است. این را میتوان از رفتارهای دهه هشتادیهای اطرافمان و علاقه عجیبشان به «مدیربودن» فهمید. برای برخورد با نسل Z از همان ابتدا باید بدانید که همواره به گوشیهایشان چسبیدهاند و نمیتوانید آن را به انجام کاری مجاب کنید که در آن خبری از گوشی و اینترنت نیست. چرا که یک چهارم این نسل پیش از آنکه به ده سالگی برسند گوشی هوشمند داشتهاند و شمار زیادی نیز بیش از 6 ساعت در روز را به گوشی خیره شدهاند. در واقع دنیای بدون گوشی و فضای مجازی برای آنها تقریبا بیمعنی است. به همین دلیل است که به بومیان تکنولوژی نیز معروفند. این بومیان بیشتر از آنکه با کسی تلفنی حرف بزنند، برای او پیام میفرستند، حتی شده با ایمیل. هر چند این امر برای توسعهدهندگان اپلیکیشن و نرمافزارهای موبایل بازار خوب و پر رونقی را ایجاد کردهاست. اما نباید از این نکته غافل شدکه استفاده زیاد از گوشی باعث شکلگیری نظمی نوین در برقراری ارتباط با این نسل از مهدکودک تا دانشگاه و محیط کار شدهاست.
نسل Z اطلاعات شخصیسازی شده میخواهند تا وفادار بمانند
در این قسمت برخی از ويژگیهای این نسل را با هم مرور میكنیم. یکی از مواردی که برای ارتباط با این نسل باید به آن توجه کرد، شخصیسازی اطلاعاتی است که در اختیارشان قرار میدهیم. شاید به خنده بیوفتید اگر بفهمید که شخصیسازی اطلاعات طیف وسیعی از «چگونه ساز زدن را یاد بگیرم؟» تا « چگونه مهمانی کم خرج برگزار کنم؟» را در بر میگیرد. همین حساسیت به اطلاعات شخصیسازی شده باعث میشود در محیطی که درس میخوانند یا کار میکنند، به دنبال خاص بودن باشند و خدمات دریافتیشان در این محیطها بر اساس اطلاعاتی که در اختیار خدماتدهندگان قرار میدهند، باشد. هر چه اطلاعات شخصیتر باشد، افراد بیشتری از نسل Z را وفادارتر میکند. چرا که اگر اطلاعاتی که سایت شما میدهد شخصی نباشد یا کارفرمایش برای جلب نظرش تلاشی نکند، به راحتی کار دیگری پیدا میکنند و عطای کارشان را به لقایش میبخشند. ویژگیهای فوق نسل Z باعث میشود که هر والد، معلم و کارفرمایی نیاز به دانش خاصی برای برقراری ارتباط با متولدین این نسل داشتهباشد. اما لزوم یادگیری راههای ارتباط با نسل Z وقتی که بدانیم که تا پایان 2022 حدود یک پنجم جمعیت نیروی کار جهان را تشکیل میدهند، دو چندان میشود.
راههای برقراری ارتباط با نسل Z
برای ارتباط بهتر با این نسل بهتر است راههای تاثیرگذاری بر آنها را دانست. همانطور که اشاره شد، این نسل به بومیان تکنولوژی معروفند بنابراین اصلیترین گزینه اثرگذاری بر آنها همان گوشی همراهشان است. اما باید توجه کنید که برای ارتباط موثر با این نسل باید تمام بسترها از توییتر تا واتس آپ را زیر نظر بگیرید. راه دیگر برقراری ارتباط با این نسل در توجه به تکنولوژیهای چند ملیتی است. به عنوان مثال نسل Z میتواند با دستگاه xbox با همسالان خود بدون داشتن زبان مشترک، ساعتها سرگرم شود. راه ارتباطی دیگر از طریق والدینشان است. شاید در ابتدا فکر کنید نسلی که از همان کودکی با اینترنت بزرگ شده از دنیای مجازی بیشتر از والدین خود تاثیر میپذیرد؛ اما اشتباه است. نباید این نکته را فراموش کرد که شخصیت همه کودکان در خانواده شکل میگیرد بنابراین پدر و مادر همچنان مهمترین افراد تاثیرگذار بر این نسل هستند .