تیم برندینگ یکی از اصلیترین ارکان هر برندیست که به دنبال کسب جایگاه در ذهن مخاطبان خود است. سابقا دیوید پاکارد یکی از بنیان گذاران HP ، به این نکته پی برده بود که «بازاریابی بسیار مهمتر از آن است که فقط به متخصصان بازاریابی واگذار شود.» در واقع از نظر او، برندینگ یا برندسازی بسیار مهمتر از آن است که فقط به متخصصان برندینگ واگذار شود.
امروزه نقش برند تنها نمادی برای تضمین کیفیت یا صرفا تصویری جهت جلب توجه نیست. در واقع برند دیگر وعده نیست؛ بلکه به عمل رساندن آن وعده است. مدیریت برند، دیگر منحصر به نظارت واحد بازاریابی و مدیران برند نیست و داشتن یک تیم برندینگ خلاق و کارا میتواند راه دستیابی به اهداف برند را هموار کند در ادامه با آژانس تبلیغاتی پرمون طرح همراه باشید .
اهمیت تیم برندینگ
بر اساس نظرسنجی انجام شده در سال 2008 توسط انجمن ملی تبلیغات، %64 مدیران برند و کارمندان ارشد بازاریابی اذعان داشتهاند که اهمیت برند و نام تجاری شرکت، تاثیر چندانی بر تصمیمگیریهای سازمانی ندارد. احتمالا تنها تاثیر برند، پویایی مراودات و ارتباطات است نه بیشتر. این بدین معنا است که تقریبا دو سوم شرکتها، در حالی میلیونها دلار صرف تبلیغات و بازاریابی ارزشها، نمادها و شعارهای خاص میکنند که ممکن است با واقعیتهای تجاری و کسب و کار آنها، همسو نباشد. در حالیکه دیگر نه مشتریان پذیرای چنین تناقضات و ناهمخوانیهای ناشی از این شکاف ها هستند، نه شرکتها دیگر از عهده چنین برندسازیهای پرهزینه، منفصل از واقعیت بازار و نگاه درونگرایانه صرف برمیآیند.
پس در واقع اینجاست که اهمیت تیم برندینگ خود را نمایان میکند. در واقع داشتن تیمی یکپارچه از گروههای مختلف دخیل در برند که همگی میتوانند در جهت برندسازی گام بردارند. برندسازی تابعی از فعالیتهای رهبر کسب و کار، مالک، مدیرعامل (مسئولین فرهنگ و فعالیتهای سازمانی) و تجربه مشتریان یک سازمان است. شرکتهای هوشمندی که اقدام به تشکیل تیم برندینگ کردهاند، این نحوه مدیریت را امری ضروری یافتهاند.
درباره برندینگ و اهمیت آن بخوانید
اعضای تیم برندسازی
تیم برندینگ ، شامل طیف گستردهای از مدیران ارشد واحدهای مختلف شرکت است. از روسای کلیدی واحد تجاری گرفته، تا مدیران و افراد تاثیرگذار بخشهای مختلف منابع انسانی، حقوقی، بازاریابی، مالی و گاهی حتی شخص مدیرعامل. برخی اوقات این امکان وجود دارد، تا مدیران ارشد افرادی را با سرمایه اجتماعی و اختیارات کافی، به نمایندگی از خود جهت مشارکت در شورای برند برگزینند.
تیم برندینگ ، موظف است تا از برند بهعنوان دریچه و راهنمایی جهت تصمیمگیریهای تجاری استراتژیک بهره برد. به بیانی دیگر از هویت برند و جایگاه برند مانند راهنما، جهت بررسی تناسب ایدههای پیشنهادی با نقشه راه برند و نیز به عنوان معیار ارزیابی عملکرد استفاده میشود. به طور معمول، نقش و وظیفه شورای برند محدود است به تصویب و نظارت بر پیشنهادات، نه اجرای آن. این تقسیم وظایف، در واقع مشخص میکند کدام بخشها متناسب با برند پیش میروند. همچنین بدین معنا است که تیمهای مسئول برند و گروههای اجرایی، بهصورت یکسان پاسخگوی عملکرد خود خواهند بود.
تیم برندینگ، معمولا بیشترین توجه خود را به سه حوزه سازمان معطوف میدارد:
- در اغلب مواقع توسعه محصولات، مستلزم نظارت جامع و قوی است؛ چرا که نوآوری در تولید و در عین حال فشار ناشی از پرکردن خط تولید میتواند باعث انحراف از برند گردد. تیم برندینگ میتواند تناقضات و اختلافات در اولویتبندیها را رفع نماید یا حداقل گروههایی با نقطه نظرات متفاوت را با محوریت و تمرکز بر برند، گردهم آورد.
- مشارکت و همکاریهای بین شرکتی نیز میتوانند، از موانع بالقوه پیش روی برند باشند. چه این مشارکتها در قالب همکاریهای استراتژیک باشد، چه قراردادهای توزیع محصولات یا حتی کمپینهای بازاریابی. در اغلب موارد تمرکز شرکتها فقط بر فرصتهای تجاری پیش رو و توافق بر بندهای تجاری قرارداد است. این در حالی است که تیم برندینگ میتواند اطمینان حاصل کند که اهداف برند در قرارداد لحاظ گشته و از حق و حقوق برند نیز محافظت شود.
- شورای برند، فعالانه درگیر مسایل مربوط به افراد است. نه تنها به شکلگیری استراتژیهای ذهنی افراد در طول دوره کارمندی کمک میکند، بلکه به عنوان قهرمان حفظ تعادل و هماهنگی با برند در همه بخشهای یک سازمان عمل مینماید. تیم برندینگ اغلب بر توسعه و گسترش ابزار و تجهیزات و همچنین مشاوران و راهنمایان برند نظارت دارد. حتی میتواند مسئول و مدیری جهت انتقال تجربیات و جلسات معرفی برند معرفی کند. اعضای شورای برند، نماینده واحدهای مربوطه خود در شورا هستند. بیان موفقیتها و همچنین انتقال نگرانیهای برند محور هر واحد، میتواند کمکی در دیده شدن و شنیده شدن نظریات مختلف توسط کلیه مدیران باشد.
تشکیل و راهاندازی تیم برندینگ نیازمند صرف انرژی و زمان قابل توجهی است؛ آن هم توسط مدیرانی که از پیش، وظایف و کارهای بسیاری بر عهده دارند. اما دیگر زمان آن است که شرکتها، از برند به عنوان یک تصویر ظاهری صرف و خنثی بپرهیزند. امروزه دیگر برند به عنوان واسطه انتقال پیام از طریق بازاریابی و کانالهای ارتباطی، عمل نمیکند. بلکه برند خود پیامی است که از طریق تمامی فعالیتهای روزانه سازمان، بیان و منتقل میگردد. به همین دلیل است که برندینگ و برندسازی، باید در بالاترین سطح سازمانی صورت پذیرد؛ نه با واگذاری صرف این امر مهم به واحد بازاریابی یا یک آژانس تبلیغاتی. این نکته باید به عنوان رویکرد سازمانی پذیرفته شود و اینجا است که شرکتهای هوشمند، با تشکیل شورای برند برای رسیدن به این امر مهم قدم برمیدارند.
در پایان میتوان گفت بیش از آن که تیم برندینگ به عنوان پلیس عمل نماید، هدف آن است که در نهایت مسیر به گونهای پیش رود تا نیاز به شورای برند کم و کمتر شود. در واقع این تیم با گذشت زمان و نظارت مناسب و از طریق اطلاعرسانی، الهامبخشی و راهنمایی، به همه افراد سازمان میآموزد که خود چگونه و به درستی برند را تفسیر و آن را نیرومندتر سازند.
درباره نویسنده: دنیس لی یون فردی مهم و شناختهشده در ساخت و تثبیت موقعیت برندهای بزرگ و شرکتهای ممتاز است. همچنین وی تجربه بیست و پنج سال همکاری با برندهای جهانی، چون Sony و Frito-Lay را دارا است. دنیس مشاور، سخنگو و همچنین نویسنده کتابهای زیر است:
- What Great Brands Do: The Seven Brand-Building Principles that Separate the Best from the Rest and the new
- FUSION: How Integrating Brand and Culture Powers the World’s Greatest Companies.